България се бави с усвояването на европарите

България се бави с усвояването на европарите, като по всяка втора европрограма реално платените суми са под 5 на сто. Нещо повече – част от програмите дори все още са с нулево разплащане, макар да са особено важни за страната. Към края на април без каквото и да било усвояване са фондовете „Вътрешна сигурност“ и „Убежище и миграция“, показа справка на в. „Сега“ в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН).

Средствата по двата фонда са важни предвид миграционните потоци и нуждата от свеж ресурс за справяне с проблемите в тази област. Все пак по фонда за вътрешна сигурност вече са договорени 59.06% от бюджета й от 187.2 млн. лв. Макар да няма платени средства, спазарени пари има и по фонд „Убежище и миграция“ – 13.05 на сто от общо 41.1 млн. лева.

Под 5% е и усвояването по „Околна среда“, „Наука и образование“, както и по програмата „Добро управление“, насочена към администрацията, е-управлението и подобряването на работата на съдебната система. И докато за едни програми изплащането на средства не върви с бързи темпове, то по други е отчетено почти 100% изпълнение. По данни на ИСУН например по програмата „Инициатива за малки и средни предприятия“, която е с бюджет от 199.4 млн.лв., договорените средства са 100%, а платените гонят 95 на сто. Това обаче не е съвсем точно, защото по програмата се предлагат кредити за бизнеса и средствата се водят като усвоени, но ИСУН не дава информация за това колко фирми, при какви условия и за колко пари са се възползвали от тях.

Успешно върви и единствената програма за бизнеса – „Иновации и конкурентоспособност“. По нея вече са платени около 14%, а са договорени 43.8 на сто от общия й бюджет от 2.4 млрд. лв. По традиция най-голям успех бележи мярката за покупка на нова техника и инвестиции в дълготрайни материални активи. Освен нея напред с усвояването излизат и програма „Човешки ресурси“ и „Храни“, като реално разплатените средства по последната са почти 18% от общо 241.1 млн. лв., показват данните на ИСУН.

Съмнения

Изплащането на пари по Програмата за развитие на селските райони и в този програмен период тъне в мъгла. На фона на огромния й бюджет от почти 6 млрд. лв. тя продължава да не е включена в ИСУН. Така остава неясно каква част от средствата по нея са договорени или платени и към кои области на страната са отишли, информира в. Сега. Липсва и пълен списък на кандидатите – одобрени и отпаднали по всяка една от мерките по нея.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *