България става №1 в ски производството

Това заяви днес Щефан Лебербауер, прокурист на фирма „Амер Спортс България“ при връчването на сертификат клас А на фирмата. Сертификатът бе връчен от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, предаде БТА.
От 2008 г. фабриката за ски в Чепеларе е собственост на Amer Sports Corporation – Финландия – един от световните лидери в производството на ски и спортна екипировка. Инвестиционният проект, за който българската компания получава сертификат, е на стойност 7.8 млн. лв. и е за разширение и модернизация на фабриката за ски в Чепеларе.
Щефан Лебербауер заяви, че до края на 2011 г. инвестицията на дружеството в завода в Чепеларе ще достигне общо 40 млн. лв. Във фабриката има заети 640 души, а растежът ще доведе и до наемане на още хора, увериха от Амер Спортс България.
Чудесно е да си номер едно в някакво производство, а особено когато става дума за ски оборудване, тъй като това е спорт, който се практикува от заможни и интелигентни хора, коментира министър Трайчо Трайков. Той добави, че районът, в който се намира фабриката за ски, е много красив, но има малко възможности за приходи на населението. Ето защо според Трайков финландската фирма трябва да получи сертификат клас А и да бъде подкрепяна като инвеститор у нас.
Това е точно инвестицията, от която вие имате нужда, заяви посланикът на Финландия у нас Таря Лайтиайнен. Тя каза, че България ще стане номер едно в ски производството като по този начин ще увеличи износа си и ще повиши приходите в район с висока безработица. През последните две години двустранните ни отношения се развиха и има почти двойно повишение на стокообмена, каза посланик Лайтиайнен. Тя допълни, че за Финландия има още много области, в които би била полезна на България и това са развитието на чисти технологии, опазване на околната среда, енергийна ефективност и други.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *