„Български имоти“ се влива в „Булстрад“

Застрахователни компании „Български имоти“ ще се влеят в „Булстрад“ и ще оперират под марката Bulstrad Vienna Insurance Group. Това стана ясно след състоялите се в края на миналата седмица общи събрания на застрахователните дружества. Вчера това бе официално съобщено и от централата във Виена.

Логични от гледна точка на предстоящето сливане са и решенията на акционерите на двете дружества за промени в ръководните органи. Председател на УС и главен изпълнителен директор на ЗК „Български имоти“ и на ЖЗК „Български имоти“ става шефът на „Булстрад“ Румен Янчев. Досегашният изпълнителен директор Румен Гълъбинов ще бъде зам.-председател на УС на двете застрахователни компании. Освен това Гълъбинов е избран за член на УС на „Булстрад“.

Другият шеф – Ангел Крайчев, е подал оставка. Той е един от двамата основатели на застрахователните дружества „Български имоти“ през далечната 1994 г. Интересен факт за Крайчев е, че освен шеф на двете компании, той все още е и собственик на малък дял от капитала им. Според добре осведомени източници обаче Крайчев е постигнал договореност да продаде акциите си на Виена иншурънс груп.

„Решението да напусна „Български имоти“ е мое, заяви за Insurance.bg Крайчев. – Разделям се с колегите и със собствениците на компанията с най-добри чувства“.

Оттеглянето от „Български имоти“ обаче не означава абдикиране от застрахователния бизнес, намекна Крайчев. Идеята му е да купи действащ на пазара застрахователен брокер или, ако няма подходящ, да създаде такъв. Новата му компания ще работи приоритетно с дъщерните дружества на Виена иншурънс груп, но ще предлага и полиците на други водещи застрахователи. Идеята на Крайчев е освен със застраховане да се занимава и с предлагането на други финансови услуги и консултации. Заедно със своя шеф от „Български имоти“ си тръгват и част от досегашните служители, заявили желание да работят и за в бъдеще с него.

Според запознати обединението на компаниите трябва да приключи до половин-една година. За целта ще бъде наета специална консултантска фирма. Даже вече се проучват възможностите коя да е тя, обясни Румен Янчев. Експерти от компанията и представители на собствениците ще се запознават с фактическото състояние на „Булстрад“, „Булстрад Живот“ и двете „Български имоти“ през следващите месеци, така че да се гарантира бързо и безпроблемно сливане. Целта е да се защитят максимално интересите и на клиентите, и на собствениците на застрахователните дружества. След обединението се очаква „Булстрад“ и „Български имоти“ да работят под една марка и тя да е вече наложената на българския пазар „Булстрад“.

Двете дружества, носещи името „Български имоти“, са част от групата на Виена иншурънс груп от ноември 2002 г., когато австрийците купиха мажоритарен пакет акции от тях. Преди повече от месец „Булстрад“ се присъедини официално към международната австрийска финансова група.

През април Wiener Stadtische Versicherung A.G. (Vienna Insurance Group) финализира сделката по придобиването на 60% от капитала на TBIH Financial Services Group N.V. – мажоритарен акционер на 10 дружества от небанковия финансов сектор, сред които са ЗПАД „Булстрад“ и ПОК „Доверие“. Другите 40% са на „Кардам“. Участието на австрийската група през TBIH в двете дружества на „Булстрад“ варира от 52% до 58% (в ЗПАД „Булстрад“ австрийците имат 58% дял, а в „Булстрад Живот“ държат 52%) , а в двете дружества на „Български имоти“ групата притежава пряко по 98,4%. Общо дружествата на Виена иншурънс груп заемат на българския застрахователен пазар трето място.

За първото тримесечие на тази година „Булстрад“ зае първото място сред застрахователите с премиен приход над 59 млн. лв. и пазарен дял 19,49 на сто.“Български имоти“ пък са десети с 10 млн. лв. премиен приход и 3,32% пазарен дял. Така общият пазарен дял в общото застраховане на новото застрахователно формирование би набъбнало на 22,81%, което го прави безспорен лидер.

В животозастраховането „Булстрад Живот“ заема пето място с пазарен дял 7,31%, а „Български имоти“ са 7-ми с 2,03%. Общият дял на новото формирование ще му даде възможност да се бори за още по-почетно представяне в класацията по премиен приход.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *