Венецуела изтегля най-масовата си банкнота

Венецуела изтегля от обращение своята най-едра и най-широко използвана банкнота на фона на галопираща инфлация. Президентът Николас Мадуро съобщи в неделя, че банкнотата от 100 боливара ще бъде изтеглена от обращение до сряда. В момента стойността й е само 2 американски цента на черния пазар, като това е най-широко използваната банкнота в икономически опустошената южноамериканска държава.

Правителството обеща да пусне от четвъртък шест нови банкноти и три нови монети на стойност от 500 до 20 000 боливара. Мадуро каза, че банкнотата от 100 боливара се изважда от обращение в рамките на борбата с контрабандата по границата с Колумбия. Решението бе подложено незабавно на критики, като мнозина отбелязват, че 72 часа не са достатъчни, за да се премине към новите банкноти. Венецуелците вече чакат на опашки с часове, за да изтеглят пари от банки или банкомати.

Боливарът отчете най-драматичния си спад в историята, поевтинявайки спрямо долара с 60 процента от началото на ноември. Това доведе до криза в медицинския сектор и глад сред милиони. Плащането в ресторант или супермаркет без дебитна или кредитна карта често може да изисква торба, пълна с пари в брой. Компании помолиха клиентите си да плащат чрез банкови преводи.

Президентът Николас Мадуро твърди, че срещу неговото правителство се води „икономическа война“ от опозицията и САЩ. Строгият валутен контрол, въведен през 2003 година, при който курсът на боливара е обвързан с долара, съчетан с голямата зависимост от петрола са корените на кризата според много икономисти. Венецуела е член на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

През март 2016 президентът Обама подновява за една година така наречената Изпълнителна заповед (Executive order), в която Венецуела е определена като „необичайна и извънредна заплаха за националната сигурност и външната политика на САЩ“. Обама обявява така наречения „акт относно национално извънредно положение (national emergency act) с цел противопоставяне на „заплахата от Венецуела“. Според експерти „тази изфабрикувана извънредна заплаха служи като оправдание на режима на Обама за свалянето на президента Мадуро във Венецуела. Това е традиция за Вашингтон – да сваля законноизбрани латиноамерикански правителства, които се опитват да представляват интересите на хората, а не интересите на американските корпорации и банки Вашингтон провежда икономическа война срещу Венецуела, за да подкопае обществената подкрепа на президентa Мадуро. Медиите се контролират от елита и обвиняват Мадуро за икономическите проблеми, причинени от Вашингтон”.

Венецуелската централна банка не публикува данни за инфлацията тази година. Икономическата консултантска компания Екоаналитика прогнозира, че годишната инфлация тази година ще бъде над 500 процента.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *