Владимир Путин положи президентска клетва за трети път

С ръка върху копие на конституцията той се закле „да спазва и защитава правата и свободите на народа“ и да брани сигурността на Русия, след като официално пое поста от досегашния президент Дмитрий Медведев.
„Заклевам се като президент на Руската федерация да спазвам и защитавам правата и свободите на народа и гражданите, да съблюдавам и да защитавам конституцията на Руската федерация“, заяви Путин.
В клетвата той обеща „да защитава суверенитета и независимостта, сигурността и териториалната цялост на държавата и да служи вярно на народа“.
След клетвата Путин призова за единство в Русия и обеща да укрепи демокрацията в новия си мандат.
„Ще направя всичко възможно да оправдая доверието на милионите ни граждани. Смятам, че смисълът на целия ми живот и дългът ми е да служа на моето отечество и на народа ни“, заяви той в кратка реч.
Путин обеща, че Русия ще навлезе в нов етап на развитие и допълни, че шестгодишният му мандат
ще определи съдбата на държавата „за десетилетия напред“.
Противниците на Путин обаче го обвиняват, че е пожертвал правата на гражданите в преследването на стабилност през 12-годишната му доминация в Русия и се опасяват, че той ще смаже зараждащото се протестно движение през новия си шестгодишен мандат.
Церемонията в Кремъл по встъпването в длъжност на президента на Русия започна към 10,30 в присъствието на близо 3000 специално поканени гости, включително съпругата на Путин Людмила, която рядко се появява публично.
Знаменосци от ротата на почетния караул внесоха в Андреевската зала на Големия кремълски дворец държавния флаг на РФ и президентския щандарт. От Владимировската зала пък беше внесен знакът на президента и специалния екземпляр на конституцията, пред която държавният глава положи клетва.
Путин вече изпълни два мандата като президент между 2000 и 2008 г.,
но отстъпи поста на Медведев преди четири години, защото нямаше право на трети последователен мандат. По времето на Медведев президентският мандат беше удължен на шест години.
Очаква се по-късно тази седмица Медведев да замени Путин на премиерския му пост. Въпреки победата му на президентските избори на 4 март с 63,6% аналитиците твърдят, че сега бившият премиер е изправен пред безпрецедентни предизвикателства в третия си мандат в Кремъл след масовите протести и рязкото увеличаване на достъпа до интернет.
Ако Путин изпълни докрай мандата си до 2018 г., той ще се изравни със съветския лидер Леонид Брежнев като най-дългогодишния руски лидер след Сталин.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *