Внимание: Оранжев код за опасност, много селища без ток

 Най-силен вятър има по Черноморското крайбрежие. В Бургас той е 20 метра в секунда, с пулсации до 34 метра в секунда. Кодът е обявен за областите – Кърджали, Хасково, Ямбол, Сливен, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Добрич, Силистра, Шумен и Бургас. По-нисък, жълт код за опасност е обявен за областите Габрово и Стара Загора заради очаквани обилни валежи от сняг.
Според Националния институт по метеорология и хидрология обстановката ще се усложни най-вече в Източна България, където ще духа умерен и силен северен вятър, ще има значителни валежи от сняг и снегонавявания.
Разчистено е едното платно по пътя Пловдив-Смолян, който рано тази сутрин беше блокиран от голямо свлачище в участъка след Бачковския манастир.  Екипи на пътната полиция контролират движението и на етапи пропускат автомобили в двете посоки. Аварийни екипи на областното пътно управление продължават разчистването на скалната маса. Движението е затруднено.
Усложнена е пътната обстановка в Смолянско.  По всички проходи са въведени ограничения за движение на автомобилите с вериги, а товарните трябва да са без ремаркета и полуремаркета.  В сила е забрана за движение на товарните автомобили без ремаркета и полурамрека по пътищата Девин – Михалково, Батак – Доспат и Гоце Делчев – Доспат – Борино. Товарните автомобили трябва да бъдат с вериги без ремаркета и полуремракета по пътя Сърница – Доспат.
Възстановено е движението на моторни превозни средства по път I-8 в участъка Хасково-Харманли, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Отсечката бе затворена рано тази сутрин за почистване и освобождаване на аварирали тежкотоварни автомобили.
Продължава разчистването на пътищата. През цялата нощ 10 машини на пътноподдържаща фирма са почиствали общинската пътна мрежа в Смолян. Общо 22 селища са без ток в Смолянско заради аварии в електропреносната мрежа. 30 екипа на EVN са ангажирани по възстановяването на електрозахранването в областта. Работата на техниците е затруднена заради труднодостъпния терен на авариралите електропроводи.
12 машини на пътноподдържащата фирма разчистват и обработват с пясък и сол общинската пътна мрежа в Смолян. Две машини чистят улиците в Чепеларе, обработена е и общинската мрежа в Мадан.
Въпреки обилния снеговалеж, републиканската пътна мрежа на цялата Ловешка област е проходима,  Затруднено е движението само по четвъртокласните пътища. Новата снежна покривка достига 15 сантиметра. В Ловеч основните пътни артерии на града са почистени. Сложна е обстановката в кварталите и страничните улици, въпреки, че цялата налична техника на фирмата за снегопочистване в общината работи цяла нощ.
Пристанище Варна и всички канали в района са затворени за маневриране. Причината е силният вятър, чиято скорост е над 8 метра в секунда, като поривите му достигат до над 13 метра в секунда.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *