Връщаме стрелките в събота през нощта, а как ще се чувстваме?

В нощта срещу неделя (31.10. 2010 г.) астрономическото време ще се върне в 4 ч. сутринта. Тогава трябва да преместим стрелките на часовника с един час назад. Доколко се отразява това на настроението ни обаче?
Преходът от лятно към зимно времеи обратното може да повлияе върху настроението и психиката на човек, предупреждават специалисти.Някои смятат, че връщането на часовника с един час назад може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, докато други експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.
Всъщност преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, но може да развали тяхното настроение, обясняват учени.В същото време преместването на часовника с час назад обаченяма да се отрази на биоритъма на хората. Или поне не негативно.
Според шведски учени, изследвали реакцията на организма при сменянето на часа през последните 20 години, хората се събуждали по-спокойни в понеделника след връщане на стрелките, защото имат допълнителен час да поспят в първия работен ден отновото време.

С това те напълно опровергават другата теза,
че тази смяна в часа може да причини на организма определено напрежение. И все пак, не е лошо да взимаме витамини и да хапваме по една ябълка на ден, за да избегнем евентуален стрес.
Но дори и да има нещо вярно, то със сигурност не важи с такава сила като това за преместването на стрелките с един час напред, когато се ощетяваме от сън, за да ставаме по-рано, отколкото тялото ни е свикнало.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *