Всеки 10-ти германец е притиснат от лош кредит

Всеки десети германец е свръх задлъжнял въпреки ниската безработица и стабилната икономика. Това сочи последното изследване за задлъжнялостта в Германия, което бе представено в четвъртък от кредитната агенция Creditreform. Германския икономически вестник Handelsblatt съобщава, че дори миналогодишните данни за задлъжнялостта са били по-добри от тези за 2016 г. От изданието уточняват, че докато през 2015 г. свръхзадлъжнелите германци са били 9,92% от населението, то през тази година те са се увеличили на 10,06 на сто, или всеки десети германец изпитва затруднение в издължаването си към институциите.
Със своите 235 милиарда евро задлъжнялост германците са със знак минус на финансовия си баланс. Изследването за задлъжнялостта на немското население се провежда за пръв път през 2006 година. Тогава, както и през 2007 г. данните за задлъжнялостта стигат своя връх, след това намаляват постоянно до 2011 година.
Оттогава насам обаче броят на свръхзадлъжнелите се увеличава отново. Особено тревожен е фактът, че се увеличават случаите на висока интензивност на задлъжнялостта при немските граждани. Тези случаи са свързани най-много с „правните въпроси“ като заповеди за арест, клетвени декларации, както и лични фалити. Това води и до твърдението, че все повече германци изпадат в така наречената „спирала на постоянна задлъжнялост“.

И това като се има предвид колко е сложна процедурата в страната, за да попаднеш в списъка на неплатежоспособните длъжници. Дори  немският гражданин изпадне в несъстоятелност, му се назначава,  най-накратко формулирано, нещо като личен синдик – той може да бъде нотариус, данъчен консултант, счетоводител или  адвокат – изобщо експерт с подходяща специалност. Той отговаря за управлението на доходите на закъсалия. Около половината от средствата му се оставят, за да живее, а с останалите се покриват разходите по процедурата и по възможност част от задължението. След обявяването на фалит има рестрикции срещу лицето. В Германия неизправният длъжник губи правото да ползва кредит в продължение на осем години.

В някои други страни има и санкция като ограничението  да не заема управленска и отчетна длъжност определен период.

Ели ЯНЕВА

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *