Все пак „Росатом“ очаква от НЕК да заплати на „Атомстройекспорт“ присъдената компенсация

По време на разговорите в Москва българската и руската делегация обсъдиха по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева. Според това решение българската Национална електрическа компания трябва да заплати на руския „Атомстройекспорт“ компенсация заради спирането на проекта АЕЦ „Белене“ в размер на 620 милиона евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.

Първият заместник-генерален директор на държавната корпорация „Росатом“ Кирил Комаров и българският министър на енергетиката Теменужка Петкова обсъдиха и актуалните въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и в частност с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на 5-и и 6-и блок на българската АЕЦ „Козлодуй“, както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ „Белене“.

Страните  отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на изпълнението на проекта за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ с участието на руската компания „Русатом Сървис“. На срещата бе подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *