Втори шанс за фирми с дългове

Дават шанс на фирмите с дългове да не фалират. Камара на синдиците ще решава ускорено уреждането на отношенията между длъжник и кредитор, за да се избегне производство по несъстоятелност. Това предвиждат промени в Търговския закон, изготвени от Министерството на икономиката. Целта е да се спасят много фирми от фалит заради задължения.

Механизмът, наречен „втори шанс“, е обсъден на заседание на Националния икономически съвет, председателстван от министър Божидар Лукарски. И сега няма пречки двете страни доброволно да се договарят как да се изчистят задълженията, но идеята е това да става по-бързо и лесно. За да се избегне съдебната процедура, длъжникът ще трябва да се е договорил с поне 60% от кредиторите си, гласи проектът.

Предвижда се и създаването на Камара на синдиците, която ще бъде посредник в уреждането на споразуменията. Намираме за полезни промените в закона, защото междуфирмената задлъжнялост вече надхвърля 170 млрд. лв., посочи председателят на БСК Божидар Данев.

Не е ясно обаче какво ще става с онези 40% от кредиторите, с които няма споразумение за доброволно уреждане на задълженията, посочи Данев. Представители на работодателските организации в Националния икономически съвет са посочили, че трябва да се вземе под внимание и каскадната задлъжнялост, при която затрудненията на дадено предприятие се отразяват върху неговите доставчици. Има критики и срещу създаването на Камара на синдиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *