Възобновените проверките в Шенген върнаха опашките по границите

Новите правила, предвиждащи възстановяване на системните проверки по външните граници на Шенген, върнаха километричните опашки и в двете посоки на пункта „Промахон – Кулата“ между България и Гърция, съобщава БНР.

В края на седмицата трафикът между двете страни се засилва по традиция, допълва националното радио. Движението днес обаче допълнително е забавено заради проверките.

Страните от Шенген възстановиха от днес, 7 април, систематичните проверки по външните си граници. На такива подлежат и гражданите на страни от ЕС, припомнят от Европейската комисия.

Промените бяха предложени от Европейската комисия след терористичните атаки в Париж през 2015 година. Европейският съвет даде окончателно своето одобрение на текстовете на 7 март. Целта е да бъде повишена сигурността за гражданите в зоната.

Новите правила търсят баланса между сигурността и непропорционалните ефекти върху трафика по границите.
Затова и ако проверките могат да доведат до „непропорционално въздействие“ върху потоците на движение по сухопътните и морските граници, страните ще имат право само на целеви проверки спрямо базите данни.

Това може да бъде направено само ако няма да доведе до рискове, свързани с вътрешната сигурност или международните отношения на общността, както и не поставя риск за публичното здраве, гласят новите разпоредби.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *