В Китай строят два завода за българско кисело мляко

В Китай в напреднал етап е изграждането на два завода за производство на българско кисело мляко. У нас с китайски капитали се планира създаването на предприятия за производство на олио, на електрически коли и за асемблиране на скоростни влакове.

 

 

Проектите са в начален етап на проучване. Това стана ясно по време на 16-ата сесия на българо-китайската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се провежда в София.

Според зам.-министъра на икономиката Любен Петров от последното заседание на комисията през 2014 г. досега има ръст на китайските инвестиции у нас най-вече в селското стопанство и производството на фуражи.

„Няколко са приоритетните проекти, в които бихме искали да привлечем китайски инвестиции“, заяви Петров. Това са индустриалните зони и по-специално в Божурище, Карлово, Видин и Стара Загора.

Големи възможности дава и първият научно-технологичен парк в България – „София Тех Парк“. С подкрепата на Министерството на икономиката се развива проектът за изграждане на Евро-китайска зона за икономическо развитие, част от „Тракия икономическа зона“ край Пловдив. Друг важен проект е изграждането на Логистичен хъб Пловдив, който ще включва индустриална и свободна зона, обслужвани от карго летище. Той е предназначен за обслужване на азиатски фирми, които изнасят за ЕС. В сферата на земеделието акцентът в дискусията беше възможно най-скорошното финализиране на условията за внос в Китай на български храни.

В транспортния сектор България представи проекти от пътната и жп инфраструктура, които биха могли да допринесат за подобряване на товарните превози от Китай към Европа.

Става дума за изграждане на направленията „Хемус“, София-Калотина, Видин-Ботевград, Русе-Велико Търново (с възможно продължение до Свиленград), скоростен път „Черно море“, „Рила“ и тунела под връх Шипка. Представен беше и проектът за изграждане на Интермодален терминал във Варна, информира profit.bg.

България е изявила желание за привличане на китайски инвестиции и в енергийната област.

Обсъдени са и възможностите за сътрудничество в туризма. Представен е проект за превантивен здравен туризъм за китайски пенсионери.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *