В София намаляват празните офиси

Празните офиси в София продължават да намаляват, сочи анализ на компанията за бизнес имоти Forton за първите девет месеца на годината. Поради тази причина с 9% са се увеличили цените на наемите за бизнес площи, като за периода януари 2016 г. – септември 2016 г. наемите достигат 13 евро за квадратен метър. Подобни суми искат наемодателите на първокласните офиси в София за локации в централната градска част и по големите булеварди. Търсенето е доминирано основно от IT и аутсорсинг компании, които формират около 60% от наемните сделки.

 

През периода отдадените под наем площи достигат 105 хил. кв. м. Като дял от общия брой сделки за деветмесечието те са 39%, основно заради големите подписвания през третото тримесечие.„Трайно високият дял на наемите на площи в строеж свидетелства, че недостигът на качествени площи още не е преодолян. Не очаквам картината да се промени в краткосрочен план, като се има предвид, че завършените проекти в София през цялата 2016 г. няма да надхвърлят 60 хил. кв. м”, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи” в имотната компания.

По думите на експерта в момента повечето бизнес имоти са с малки квадратури и няма как да отговорят на търсенето на големите наематели.От бранша обясняват, че като цяло третото тримесечие на годината е било силно като наемни сделки, но слабо като завършени нови проекти. Общото предлагане остава 1,803 млн. кв. м клас А и Б проекти.

Към края на септември в строеж са били около 210 хил. кв. м, които се очаква да излязат на пазара през следващите 3 години. От тях близо 30 на сто вече са договорени с наематели и това допълнително намалява риска от свръхпредлагане в близките години информира politika.bg.От компанията посочват още, че един от най-бързо развиващите се офис пазари в България е Пловдив. Към края на деветия месец на годината във втория по големина град у нас в процес на изграждане са били 40 хил. кв. метра.Подобно на столичния, и този пазар е доминиран от IT и BPO компании, които се разрастват или тепърва навлизат.В града под тепетата наемите за висок клас офис площи варират около 8-10 евро за квадратен метър.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *