В Турция е задържан втори кораб на Дойчин Дойчев

Корабът е на Дойчин Дойчев, който е собственик и на заловения миналата седмица край водите на Испания български кораб „Св. Николай“, в който бяха открити близо 3 тона кокаин.  Корабът „Св. Георги“ (преди – „Варна-5”) плава под български флаг. Екипажът му също е български. Задържането на кораба „Свети Георги” в Турция заради неплатено гориво не касае моряците и те не са арестувани, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” Сергей Църнаклийски, цитиран от „Фокус“. В момента, в който се плати или има банкова гаранция, или друг финансов документ се представи, корабът ще бъде освободен”, категоричен бе той. „Но така процедираме и ние с другите кораби, които посещават нашите пристанища”, обясни Църнаклийски, като подчерта, че няма никаква връзка между случаите с двата кораба, менажирани от фирмата на Дойчин Дойчев. Двата кораба са идентични и трябва да имат еднакъв брой моряци, допълни той. „Самият Дойчев преди няколко дни каза, че се прибира от Истанбул. Точно тогава спомена, че във връзка с другия му кораб е ходил да урежда някакви въпроси, предполагам, че точно това е било, но явно не са успели да се договорят и в такъв случай се отправя искане, корабът се задържа като залог”, каза още той. „Бях информиран по телефона, все още няма повече информация“, обяви пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски. Той очаква да види документацията, за да коментира подробно. Вчера стана известно, че на Дойчев е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група . По случая в България обвинение получи и Руслан Колев, за когото се твърди, че е организирал трафика на наркотика. И двамата са задържани за 72 часа.
 
Дойчев и Колев остават в ареста на ул. „Майор Векилски” до вторник, след като бяха освободени за малко късно в петък, а след това бяха задържани отново. По-рано Дойчев заяви, че фирмата му носи отговорност за сигурността на плаването, но не и за кокаина на кораба.
Смята се, че криминалнопроявеният Руслан Колев, другият пуснат и върнат в ареста, е от организаторите на транспортирането на наркотика от Южна Америка за Европа. Той е набирал и хора за екипажа на кораба „Св. Николай“, уточнява bTV. Задържането на българския кораб „Свети Николай“ в Испания ще се отрази негативно на българския флаг. Това каза вчера във Варна министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БНР. Той заяви, че не може да коментира подробности по следствените действия, но коментира случая така: „За съжаление се оказва, че корабът и моряците са българи. Надявам се следствието да се развива в такава посока, че по-голямата част от тях да се окажат невинни, т.е. ако може да се докаже че не са знаели“. 
21 българи бяха арестувани на борда на кораба,  превозващ близо три тона кокаин. Плавателният съд, който пътувал под български флаг за Галисия, е щурмуван в открито море – на около 80 км от брега на южния град Кадис. При акцията на испанската полиция бяха задържани общо 31 души. Освен българи и испанци, в трафика са участвали и колумбийци.

Финанси

.
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *