Гангстери убиха известен документалист

Известният фоторепортер и автор на документални филми Кристиан Поведа бе намерен убит в Салвадор, съобщават агенциите. Тялото на 53-годишния творец с френско-испански произход било открито на път северно от столицата Сан Салвадор.
Поведа се връщал от снимките на документален филм в предградието Кампанера – беден и пренаселен квартал, когато неизвестни лица го нападнали и разстреляли.
В близост до тялото на журналиста била намерена и колата му.
Предполага се, че извършителите са местни гангстери, а причината за убийството е филма му от 2008 г. „Луд живот“, който разказва за изпълнения с насилие свят на гангстерската групировка „Мара 18“. Неин бастион е именно предградието Капманера.
Лентата проследява отблизо живота на няколко гангстера, някои от които са били хвърлени зад решетките или застреляни по време на самия снимачен процес.

Бандите марас са основани през 80-те години на миналия век в Лос Анджелис, когато имигранти от Централна Америка, бягащи от гражданските войни в техните страни, са се обединили, за да се изправят срещу съперничещи им мексикански банди.
Сега марас наброяват 50 хил. членове в САЩ, 35 хил. в Хондурас и по 15 хил. в Гватемала и в Салвадор.
Салвадорският президент Маурисио Фунес заяви, че е потресен от престъплението. Той призова властите да започнат разследване и да накажат виновните.
Кристиан Поведа е роден във Франция, но родителите му са испанци. Негови репортажи, посветени главно на Латинска Америка, са били помествани в много вестници и списания, сред които „Паис“, „Монд“, „Ню Йорк таймс“, „Пари мач“ и „Щерн“. Документалните филми на Поведа са били излъчвани по редица телевизии по света. Той идва за пръв път в Салвадор в началото на 80-те, за да отразява гражданската война. След края й се връща, за да прави материали за уличните банди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *