ГЕРБ харчи повече през 2010 г. отколкото всяко друго правителство

Водещи фигури от НДСВ се обединиха в Кърджали около позицията, че еврокомисарят Меглена Кунева е подходяща както за президент, така и за премиер на България, предаде БГНЕС.
Бившият социален министър Христина Христова уточни обаче, че още е твърде рано да се говори за номинации за президентските избори.
„Аз мисля, че Меглена Кунева е не само богатство за НДСВ, но и за държавата – тя беше европеец на годината, комисар на годината. И мисля, че нейната политическа кариера, стига тя да прояви желание, може да продължи и оттук нататък. Тя може да бъде и президент, тя може да работи и в престижни международни организации и НДСВ винаги ще я подкрепя”, заяви Христова.
Кандидатът за лидерския пост в „жълтата” партия Николай Василев също определи Кунева като подходяща за първия пост в държавата.
„Меглена Кунева е голям позитив за нашата страна и ние пожелаваме следващият еврокомисар от страната ни да бъде и по-успешен от нея, стига да успее. Меглена Кунева може да бъде и президент, и премиер, и лидер на НДСВ, ако някой ден пожелае това”, подчерта Василев.
Двамата сХристова бяха в Кърджали, за да подготвят местния актив за предстоящия конгрес на партията, изпаднала от управлението.
В отговор на въпрос загуби ли НДСВ от участието си в тройната коалиция и по-конкретно от съюза си с ДПС, Василев предпазливо започна с уговорката, че „Кърджали е един специален район в политическо отношение”. „Ние сме много, много различни от ДПС. Всъщност приликите са само в понятието „либерални ценности” и имаме съвпадения само в някои от политиките. За нас темата с тройната коалиция е приключена, книгата е прочетена и затворена, и ние не желаем да има второ издание”, категоричен бе Василев. Той уточни, че естествените партньори на НДСВ в бъдеще не са партиите от тази коалиция.
Христина Христова също призна, че НДСВ е загубило много от тройната коалиция.
Василев разкри, че лично като икономист подкрепя „някои от политиките, които ГЕРБ се опитва да започне – бюджетните съкращения и тези в публичния сектор, тъй като спестовността в момента е необходима на България”. Според него обаче „бюджетът на ГЕРБ за 2010 г. е много ляв и социалистически, а не реформаторски”, такова било мнението на всички икономисти в НДСВ.
„ГЕРБ харчи повече през 2010 г. като процент от БВП, отколкото всяко друго правителство от Луканов насам. ГЕРБ за пръв път залага дефицит от много години насам, това са леви мерки и те биха прилягали повече на г-жа Масларова, а не на партия, която смята да прави реформи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *