Гигантска глоба от $12 млрд. за тютюневи компании в Канада

Трима производители на тютюневи изделия бяха глобени с повече от 15 милиарда канадски долара (11.98 млрд. щатски долара) за щети, причинени на пушачите в канадската провинция Квебек.

Санкцията е заImperial Tobacco Canada (част от British American Tobacco PLC), JTI-Macdonald Corp (част от Japan Tobacco Inc Group) и Rothmans, Benson & Hedges Inc (поделение на Philip Morris International). И трите компании веднага обявиха, че ще обгалват решението на Върховния съд на Квебек.

То засяга две отделни производства, започнати още през 1998г. като най-големият граждански иск в историята на Канада. В тях за пръв път в Канада бяха изправени на съд тютюневи компании. Съдебните заседания започнаха през март 2012г., изслушани бяха 76 свидетели и бяха прегледани повече от 43 000 документа. Делото приключи през декември 2014г.

Присъдата от понеделник налага най-голямата корпоративна глоба в историята на Канада и има за цел да обезщети около 100 000 пушачи и отказали се от пушенето в Квекек. Те твърдяха, че компании са знаели още от 50-те години, че продават вреден продукт, причиняващ рак и други заболявания, но не са предупредили по подходящ начин клиентите си.

Независимо от процедурата по обжалване, компании са задължени да депозират не по-малко от 1 милиард канадски долара в следващите 60 дни.

Освен това на около 900 000 жители на Квебек, които се били пристрастили към цигарите, ще бъдат изплатени общо 131 милиона канадски долара.

Две трети (67%) от огромната глоба е определено да плати Imperial Tobacco Canada. От компанията заявиха, че не може производителите да бъдат държани отговорни за решения, взети от потребителите, както и че пълнолетните граждани и правителството от десетилетия са знаели за рисковете, свързани с пушенето.

От останалата част от глобата 20% ще трябва да плати Rothmans, Benson & Hedges, а 13% – JTI-Macdonald Corp.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *