Годишната инфлация в САЩ е на положителна територия за пръв път тази година

Потребителските цени в САЩ през юни отчитат повишение, с което общият измерител на годишната инфлация се озова на положителна територия за пръв път през тази година, съобщава The Wall Street Journal.

Индексът на потребителските цени (CPI), който отразява какво плащат американците за стоки от дрехи до компютри, се е повишил с 0,3% през юни в сравнение с предишния месец, заяви министерството на труда в петък. Така нареченият базов CPI, който не включва хранителните и енергийни разходи, се е повишил с 0,2%.

Резултатите и на двата индикатора съвпадат с прогнозите на икономистите, анкетирани от изданието.

В сравнение с миналата година цените като цяло са се повишили с 0,1%, отбелязвайки първия си годишен ръст от декември насам. Базовият CPI пък е нараснал с 1,8% спрямо миналата година.

Цените на жилищата, най-големият компонент на индекса, отчита ръст от 0,3% спрямо май и 3% спрямо миналата година. Цените на хранителните продукти също са се повишили с 0,3% спрямо миналия месец, като с най-много са се вдигнали цените на яйцата, месните и птичите продукти. В сравнение с миналата година повишението е от 1,8%.

Цените на енергията също отчитат ръст от 1,7% в сравнение с май, но все още са с 15% по-ниски спрямо миналата година. Цената на бензина се е вдигнала с 3,4%, но остава с 23,3% под нивата от юни 2014 г.

И все пак инфлацията остава доста слаба в сравнение с предишни години. Плахите повишения на цените отразяват няколко фактора, включително по-ниските цени на енергията и по-силния долар, който прави вносните стоки сравнително по-евтини.

„Силният долар повлече цените на вносните стоки надолу, като това от своя страна оказа натиск в същата посока върху базисната инфлация“, заяви председателят на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън пред миналата седмица. „Този натиск обаче изглежда започва да утихва“.

Фед иска инфлацията постепенно да укрепне, за да реши кога да повиши краткосрочните лихвени проценти, които са около нулата от декември 2008 г. насам. Представители на централната банка подсказаха, че вдигането им може да стане през септември, ако икономиката продължи да показва признаци за стабилен растеж.

Предпочитаният от Фед показател на инфлацията, индексът на цените за лични потребителски разходи, едва достига 2% през последните три години. Постоянно слабата инфлация е притеснение за икономиката, защото може да забави темпа на ръст на заплатите, а изплащането на задълженията от страната на домакинствата и бизнесите да стане по-трудно.

Друг доклад на министерството на труда показа, че коригираните спрямо инфлацията седмични заплати са се понижили с 0,3% през юни. Спадът е отражение на по-силната инфлация и средните почасови доходи, които са останали без изменение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *