Големите държави в ЕС подкрепят единна минимална данъчна ставка

Въвеждането на единен долен праг за корпоративен данък за всички страни в ЕС започва да изглежда все по-възможно, въпреки че идеята среща съпротива от страна на държавите членки с по-ниски данъци, сред които и България. Във вторник финансовите министри на Германия, Франция, Италия и Испания са подкрепили въвеждането на минимална данъчна ставка в ЕС на специално изслушване пред комисията по избягване на плащането на данъци към Европейския парламент, съобщи Politico. Тази възможност е била обсъждана и миналата седмица на заседание на ЕКОФИН в Люксембург. Българското Министерство на финансите тогава съобщи, че България е против такова решение. Подобно е мнението и на държави с по-ниски корпоративни данъци, тъй като слагането на праг би нарушило конкурентните им предимства за привличане на чужди инвеститори. Засега приемането на долен праг изглежда трудно, но все повече показва разделението между големите и силни икономики и тези с преференциални режими и ниски данъци в ЕС.

Защо се предлага

Европейската комисия се захвана сериозно с предлагането на мерки срещу данъчното избягване след скандала Luxleaks през 2014 г. Тогава стана ясно, че Люксембург е дал възможност на редица мултинационални компании като HSBC, Heinz, Disney, Ikea, Amazon да договарят данъците, които плащат на държавата. Около 500 частни данъчни споразумения между Люксембург и корпорации между 2002 и 2010 г. бяха разкрити точно след като Жан-Клод Юнкер (бивш премиер и финансов министър на Люксембург) оглави Европейската комисия. През юни 2015 г. ЕК предложи нови данъчни правила, с които да направи възможността за мултинационалните корпорации да се възползват от вратички в законите и да избягват по-високите данъци в страни като Германия и Франция по-трудна. В плана имаше предложение за автоматична обмяна на информация между страните – членки на ЕС, по отношение на специални данъчни договорки като тези в Люксембург и за създаването обща консолидирана основа за облагане с корпоративен данък (ОКООКД). Сега обаче започва да се разглежда и въвеждането на обща минимална данъчна ставка за всички страни в ЕС.

На заседанието на парламентарната комисия финансовите министри от най-големите икономики на еврозоната са заявили, че по-доброто сътрудничество между националните данъчни власти заедно с минимална данъчна ставка ще помогнат за справянето с агресивното данъчно планиране на мултинационалните корпорации. Според Politico един от членовете на парламентарната комисия е предложил дори създаването на европейска данъчна институция на министрите, но идеята не е получила особено одобрение. Изданието цитира думите на френския финансов министър Мишел Сапен: „Трябва да гарантираме, че всеки вид печалба ще се облага поне веднъж в ЕС.“ Испанският министър Де Гиндос също е уверил, че Испания е започнала действия за данъчно сътрудничество със съседите си в ЕС. Германия и Холандия пък вече се споразумяха през юли да увеличат обмена на данъчна информация.

Позицията на България

На последното заседание на ЕКОФИН (Съветът по икономически и финансови въпроси, където се срещат финансовите министри) на 11 и 12 септември са били разгледани възможностите за въвеждане на минимално ефективно данъчно облагане. Позицията на България е, че „концепцията за минимално ефективно данъчно облагане, от една страна, не кореспондира със съществуващите различия в икономическото и социалното развитие на отделните държави членки, а от друга страна, не е съобразена с различията в структурите на данъчните системи, с които се постигат националните цели за икономическо развитие, инвестиции, заетост и други“. Така според българското финансово ведомство една такава стъпка може да се отрази неблагоприятно върху конкурентоспособността на ЕС като цяло и да доведе до отлив на капитали и инвестиции. Ниският корпоративен данък е едно от основните предимства за привличане на инвестиции в страната, при положение че иначе не можем да се сравняваме с по-напредналите икономически страни в ЕС. В момента у нас корпоративният данък е 10%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *