Горивата поскъпнаха два пъти след мораториума

На два пъти миналата седмица “Лукойл България” повиши цените на едро на горивата заради конюнктурата на световните пазари, съобщава в. „Труд“. След Великден изтече мораториумът  между кабинета и “Лукойл България” за пределни цени на дребно в бензиностанциите на компанията. Цената на петрола на световните пазари отбеляза в края на април осми пореден месечен ръст, съобщи Ройтерс. На 29 април лекият суров петрол с доставка през юни поскъпна с 87 цента до 113,73 долара за барел на борсата в Ню Йорк. На борсата в Лондон цената на сорт брент се повиши с 87 цента до 125,89 долара за барел.
Вчера пък стана ясно, че министърът на икономиката Трайчо Трайков е поискал от „Лукойл“ данни за съхраняваните от дружеството количества суров петрол и нефтопродукти и готовността на рафинерията да гарантира доставките си за българския пазар при спрян износ от Русия, съобщиха от министерството.
С решение на руското правителство от 1 май 2011 г. износът на горива от Русия е спрян, за да се гарантират доставките за вътрешния пазар. В писмо до изпълнителния директор на рафинерията в Бургас Сергей Андронов министър Трайков е поискал информация дали мораториумът ще се отрази върху работата на рафинерията и върху количествата и цените на доставките за България. Не е ясно дали руското правителство планира да спре и износа на суров петрол, коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Според публикации в руската преса става въпрос за временно ограничение единствено на износа на бензин през месец май чрез повишение на експортните такси.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *