Гурбетчии масово продават жилищата си в Плевен

Гурбетчии са започналимасовода продават жилищата си в Плевен, съобщи Иванка Маринова, управител на агенция за недвижими имоти, в ефира на радио „Фокус“ – Велико Търново.
Работещите в Испания, Италия и Гърция се връщат в Плевен това лято, за да продадат закупени преди няколко години жилища. С това те накланят още повече везните в полза на предлагането на жилища, което многократно надхвърля купуването.
Богатото предлагане създава комфорт за реалните купувачи, но и ги затруднява при избора. Когато се реализират сделки, те са след корекция на обявената пазарна цена с 40-50% надолу, каза още Маринова.
Банките кредитират много прецизно, и то предимно клиенти със стабилни професии като компютърни специалисти, инженери, банкови служители, добави тя. Купувачите са предимно млади хора, които си купуват жилище за пръв път и разполагат с 40-50% от сумата, необходима за придобиване на имота.
Клиентите не се насочват към най-новото строителство, защото то крие най-много рискове – там са най-многото обяви за продажби. Освен това не се знае дали жилище, закупено в определен етап на строителство, ще бъде завършено от предприемача, добави Маринова.
Тя каза още, че жилищата, продавани от съдия-изпълнители в Плевен, вече не са атрактивни. По думите й тези жилища, отнети от банката заради лоши ипотечни кредити, често се продават над пазарната си стойност, което не е привлекателно за клиентите. Освен това купуването на едно такова жилище винаги крие рискове от някакви изненади впоследствие.
Маринова добави, че банките са много толерантни към длъжниците си, но те не могат да разберат в какво жестоко финансово затруднение са повечето от тях. За един задлъжнял към банката клиент е непосилно дори да предоговори условията на кредита си, тъй като не може да си плати банковите такси.
Освен това вдигнаха много и нотариалните такси, което се превръща в поредно затруднение за длъжниците, посочи Маринова.
В момента в Плевен пазарът на недвижими имоти е толкова шарен, че въобще не може да се говори за средноаритметична цена на квадратен метър, както при търговските площи, така и при жилищните, категорична е Маринова. При панелните жилища дори няма база за сравнение, тъй като сделките с тях са единични, каза още тя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *