Гърция дава земя на мигранти, стават фермери

Гърция е готова да предостави за обработване държавна земя на мигрантите в страната като по този начин им помогне да станат фермери, смята правителството под Акропола. Така бежанците от конфликтните райони ще бъдат интегрирани в обществото и няма да създават рискове за населението, съобщи БТА, като се позова на гръцкото издание „Прото тема“. Същевременно с тези мерки Атина няма да загуби средства от финансовото подпомагане, което Европейският съюз ѝ отпуска за справяне с мигрантите.

Министерството за миграцията на Гърция вече е разработило подробна програма, с която бежанците ще започнат да усвояват нужните фермерски навици. Първоначално властите са готови да предоставят държавна земя за обработване на 1000-1500 мигранти. Управляващите оглеждат райони в гръцка Македония или Беотия, които биха могли да бъдат предоставени на бежанци за отглеждане на различни земеделски култури.

Гърция разработва спешни мерки, тъй като рискува да изгуби до 20 на сто от европейските фондове, предназначени за справяне с намиращите се на нейна територия бежанци. Бежанският маршрут през източната част на Егейско море отчасти се смята за затворен, но другият – този през Средиземно море, преносочва хиляди мигранти и бежанци към южните брегове на Италия и Испания.

Самата Гърция също е подложена на натиск от бежанската вълна – само в последните три дни над 650 мигранти достигнаха безпрепятствено от турския бряг до островите Хиос, Лесбос и Самос. Те остават на островите до разглеждане на искането им за убежище като процедурата отнема около година.

Преди месец Европейската комисия предложи нова спешна помощ на Гърция в размер на 209 милиона евро, за да помогне на блокираните в страната бежанци да наемат жилища и да плащат за основите си нужди с дебитна карта. Около 62 000 бежанци и мигранти, основно сирийци, афганистнаци и иракчани, насочили се към Северна Европа, останаха блокирани в Гърция, след като европейските страни затвориха границите си през март миналата година.  Повечето от тях живеят в пренаселени лагери на гръцките острови и в континенталната част на страната при лоши битови условия и чести прояви на насилие.

Схемата, обявена заедно с Агенцията на ООН за бежанците, ще предостави 22 000 жилища под наем в градовете в континенталната част на Гърция и 2000 жилища на островите. Тя ще увеличи броя на живеещите в жилища под наем бежанци в Гърция до 30 000 души до края на 2017 г., посочи Комисията. „Нашето ново финансиране представлява съществена промяна в начина, по който предоставяме помощ, за да подобрим живота на хората“, заяви еврокомисарят за хуманитарната помощ Христос Стилианидис. „Целта на тези нови проекти е да изведем бежанците от лагерите (…) и да им помогнем да имат повече сигурност и нормален живот“, добави той. С част от помощта ще бъдат осигурени карти за мигрантите с определена месечна сума, която ще им позволи да плащат за основните си нужди, като храна, лекарства и обществен транспорт. Днешното финансиране почти удвоява спешната помощ на ЕС за Гърция до общо 401 милиона евро.
„Европа означава солидарност и днешното решение се отнася именно за това“, посочи еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *