Гърция строи писта за Формула 1 въпреки кризата

 
Сумата, която възлиза на близо една трета от общата стойност на проекта от 94 милиона евро, беше деблокирана в рамките на усилията на правителството за ускоряване на реализацията на инвестиции, смятани за приоритетни, но забавени от бюрокрацията.
Гръцката държава даде през май м. г. зелена светлина за проекта и субсидирането му, тъй като разчита, че той ще увеличи приходите от туризъм и ще разкрие нови работни места в момент, когато строгите ограничения на разходите и рецесията увеличиха безработицата до близо една четвърт от трудоспособното население.
Бъдещата писта, която трябва да бъде построена от гръцката компания Автокинитодромио Патрас, трябва да приеме състезания от Формула 1, ако бъде одобрена от представителите на този спорт, както и състезания по мотоциклетизъм и картинг. Строежът й трябва да продължи три години близо до градчето Фарес в северозападната част на Пелопонес.
Различни гръцки правителства обсъждаха в продължение на десетки години дали този проект е уместен и се сблъскваха с противопоставянето на местните жители и с критиките на еколозите.
Със същото решение министерството деблокира още две кредитни линии за съфинансиране на други инвестиции – едната на стойност 29,25 милиона евро за строежа на завод за соларни панели в североизточната част на страната и друга на стойност 15 милиона евро за модернизирането на луксозния хотел Елудна Бей в Крит.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *