Два самолета прибират българи от Либия

Правителственият „Еърбъс“ е излетял за Либия,съобщи следобед премиерът Бойко Борисов. По думите му за момента има устно разрешение за кацане. „Дай Боже, да разрешат да кацнем, засега имаме разрешение, така че дай Боже, повтарям, да могат да се качат и да се върнат обратно, каза премиерът в почивката на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който се провежда при президента.Тойпризова по-късно сънародниците ни в размирни държави да не чакат само правителството да ги евакуира, а да се прибират и с граждански полети, цитира го „Фокус“. „Да не чакат навсякъде ние да им пращаме самолети да ги прибират. Да, ние сме длъжни, правим го със сърце, но все пак, когато особено има държави, които ги предупреждаваме, че трябва да си тръгнат, те чакат, когато възникне конфликт, да отиваме да ги прибираме“, каза Борисов.
От София минути пред 19 ч.за Либия излетя исамолет, нает от държавната фирма“Техноекспортстрой“, предадеbTV.Властите в Либия са дали своето разрешение за кацане на „Еърбъс“ A319със 144 места в 20,40 ч., уточниха по-раноот „България ер“. По план самолетъттрябва да излети обратно към родината тази нощ в 23,30ч. и да пристигне в 2,05ч.българско време.
Около 100 българи чакат на летището в Триполи да бъдат евакуирани. На телефоните на посолството ни са се обадили около 500 българи, част от които искат да напуснат страната. Правителството вчера реши да бъде извършена евакуация на българските граждани от района на Триполи днес, след като насилието в Либия ескалира. По предварителния план на Министерство на външните работи евакуацията на българите трябваше да се извърши днес в 12 часа. Тогава самолетът, нает от „Техноекспортстрой“, трябваше да кацне в Триполи, но това не стана. От пресцентъра на МВР уточниха, че причината е промяна в полетния план, но отказаха повече подробности.
По-рано световните агенции съобщиха, че Либия е разрешила на самолети на Египет, Русия, Франция и Украйна да кацнат в страната, за да евакуират гражданите си. Международното летище в Триполи работи нормално днес, съобщи либийската държавна информационна агенция ДЖАНА, цитирана от ДПА. Информацията бе разпространена на фона на слухове, че летището е затворено. „Самолетите, които пристигат и напускат страната, изпълняват полетите си навреме“, заяви директорът на Службата за летищна сигурност Мохамед Абдел Саид. ДЖАНА определя като „неверни и злонамерени слуховете, тиражирани от някои медии, че либийското въздушно пространство е затворено за граждански полети“. По-рано днес бе съобщено, че пистата на летището в Бенгази е била напълно разрушена, припомня ДПА.
Над 560 души са били убити в Либия от началото на бунта срещу Муамар Кадафи, започнал миналата седмица, предаде ДПА, като се позовава на опозицията. Телевизия „Ал Арабия“ съобщи за 1400 безследно изчезнали.
Правителственият самолет за втори път извършва евакуация на българи в резултат на напрежението в Близкия Изток. На 2 февруари самолетът върна63-ма българи от Египет.

Финанси
 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *