Депутатите освободили хазарта от данъци, променят пак закона

Хазартните игри получили щедър подарък от хазната. Пропуск в закона освобождава от такси организаторите на лотарии и бинго.

Организаторите на лотарийни игри и игри от типа бинго и кено се оказаха освободени изцяло от такси за организиране на хазартна дейност, пише „Сега“.

Вече четвърти месец този бизнес работи, без да внася нищо извън обичайния за всички корпоративен данък в държавния бюджет. Данъчната амнистия се оказа възможна заради законодателен „пропуск“, а щетите могат да възлизат на милиони. Това става ясно от внесен от депутата от БСП Георги Кадиев законопроект за промени в Закона за хазарта. Въпреки спешния му характер регистрираният в деловодството на НС на 12 март законопроект още не е минал дори на първо гласуване в ресорната бюджетна комисия.

За законодателния пропуск е сигнализирала Националната агенция за приходите, научи „Сега“.

До пропуска се е стигнало при последните промени в закона, с които данъкът за хазарта бе заменен с такса. Първоначално бе предвидено таксата да се дължи върху разликата между направените залози и изплатените печалби с цел да се извади на светло онлайн хазартът. Пленарната зала обаче изненадващо подкрепи алтернативното предложение на Кадиев при традиционния офлайн хазарт изплатените печалби да не се отчитат. Така таксите за офлайн хазарта останаха 15% върху стойността на направените залози, а онлайн операторите плащат 20% такса върху разликата между залози и платени печалби.

Хазартът е получил и други жестове след замяната на данъка за хазартна дейност с такса. До тази година хазартните оператори бяха длъжни да плащат 12% алтернативен данък върху приходите си от помощни и спомагателни дейности, като например функциониране на кафе-барове и др. Тези текстове от закона бяха отменени и сега за всички дейности извън хазартните се плаща обичайния корпоративен данък от 10%, тоест има намаление за част от дейностите с минимум 2%.Облекчението всъщност едорипо-голямо, защото при изчисляването на дължимия данък се приспадат различни по вид разходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *