Депутати обсъждат ветото върху банковия закон

Броят на заведените съдебни дела за прихващания е 205, а материалният интерес по тези дела е 1 174 252 811 лв. Това заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по отношение на върнатия от президента за ново обсъждане Закон за банковата несъстоятелност. Днес Народното събрание ще разгледа закона отново. Цонев заяви, че е съгласен с мотива на президента, че обществото има нужда да знае конкретните измерения на последиците от приетия закон. Затова от ДПС са изпратили писмо с въпроси до министъра на финансите по казуса с КТБ. В отговора, който са получили, се посочва, че стойността на заличените обезпечения в полза на КТБ АД в несъстоятелност е 233 147 298 лв.
Смятам, че тези цифри ще убедят президента и българското общество, че общественият интерес е много значим и си струва използването на този правен законодателен похват, коментира Цонев. По думите му с промените в закона и правните инструменти, които ще бъдат дадени на синдиците, ще помогнат да се попълни масата на състоятелността със значими суми. „Колко точно не можем да кажем, защото голяма част от този резултат зависи от решения на съда. Законът дава правни инструменти на синдиците да предприемат съответни действия след съответни решения на съда, посочи той“, заяви Цонев.
В отговора от Министерството на финансите изпращат списък на извършените до момента от страна на КТБ АД в несъстоятелност, съответно на квестори или синдици, заличавания, освобождаване, неуредени в полза на банката обезпечения. Списъкът включва обезпеченията, освободени след погасяване на съответното задължение чрез прихващане, не чрез изплащане, уточни Цонев.
Цонев каза, че списъкът на извършените до момента прихващания, който съдържа следните реквизити – физическо или юридическо лице, което е извършило прихващането, размер, стойност на прихващането в съответната валута, е публикуван на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

На първото заседание на специализирания съд синдиците на КТБ поискаха да се конституират като граждански ищец по делото с един общ иск, който съдържа 145 отделни граждански иска за над 2 млрд. лв. Според част от адвокатите на подсъдимите съдът не трябва да позволява това, защото вече има над 140 предявени граждански иска в Софийски градски съд със същото основание и за същите кредити, както и че има съвпадения между тях и този иск, който сега се иска да бъде приет. След съвещание съдът отказа да присъедини като страна по делото синдиците, защото това ще доведе до забавяне на делото.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *