Дефицитът на чипове продължава

Производителят на автомобили Jaguar Land Rover (JLR) е загубил 12 милиона долара през последните три месеца на 2021 г., заради глобалния недостиг на компютърни чипове. Компанията регистрира спад в продажбите на дребно с 37,6% на годишна база, тъй като е произвел само 80 126 превозни средства през тримесечието, завършило през декември.

Чиповете са жизненоважни за съвременните автомобили
(снимка: CC0 Public Domain)

Въпреки този спад в производството и продажбите, Jaguar Land Rover отчете приходи, които са с 22% повече спрямо предходното тримесечие. „Докато доставките на полупроводници продължават да ограничават продажбите през въпросното тримесечие, ние продължаваме да се радваме на много силно търсене на нашите продукти”, каза главният изпълнителен директор на JLR Тиери Болоре пред BBC.

Компанията очаква недостигът на чипове да продължи и през тази година и да смущава производството ѝ, но се надява доставките да се подобрят постепенно. Дефицитът на чипове е накърнил бизнеса и на индийската компания-майка на JLR – Tata Motors. Тя отчете загуби от 203,2 милиона долара за въпросното тримесечие, информира technews.bg.

Чиповете са жизненоважни за съвременните автомобили. От малките полупроводникови устройства зависят редица функции, включително управлението на сензорните екрани, автоматичните аварийни спирачки, камерите за задно виждане, системите за подпомагане на шофирането и др.

Как ASML се превърна в монополист на пазара на чипове

Други гиганти в автомобилната индустрия, включително Toyota, General Motors, Ford, Nissan, Daimler, BMW и Renault, също бяха принудени да намалят производството през последните месеци заради недостига на полупроводници.

Пазарните анализатори описват ситуацията с недостига на чипове като „мрачна”, но за съжаление тя не е единственият фактор, който затруднява производството на автомобили. Налице са и смущения на веригата за доставки, ограничения заради Covid-19 и нарастващи цени на суровините.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *