Дигиталните граждани и аналоговите политици

Само че топ темите за дигиталните хора не привличат особено аналоговите политици. Политиците влизат в интернет кампанийно и спазват линия на стройна партийна комуникация, пише в доклад на фондация Медийна демокрация за новите медии.
Дигитални излети
През 2009 г. едва десетина български политици имат свои акаунти в интернет, през 2011 обаче тази бройка рязко се повишава, казва Марина Кирова, според която става дума най-вече за Facebook и Twitter. Въпреки това и през 2011 г. българските политици все още не общуват активно в дигиталния свят. Политиците са в интернет от избори на избори. А по време на тези дигитални излети те пак звучат официозно и се придържат в границите на дървената партийна комуникация. Най-красноречив е примерът с блога към официалния сайт на партия ГЕРБ.
Анализът на Медийна демокрация сочи още, че дневният ред на гражданите в мрежата и дневният ред на българските политици драматично се разминават. Така например грамите на WikiLeaks, свързани с България, предизвикаха бурни вълнения сред дигиталните хора, докато политиците не им обърнаха особено внимание. През 2011 в интернет осезаемо се надигнаха и протестни настроения срещу управлението на Бойко Борисов. Две години по-рано правителството на тройната коалиция и президентът Георги Първанов действаха като силен магнит за негативното отношение на блогърите. Днес обаче основният антигерой се казва Бойко Борисов, следван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Основният „любимец“ на блогърите

 
Дигиталното гражданство не дреме
YouTube и блоговете неуморно демитологизират премиера на България, като при това особено „любими” за блогърите са неговите словесни поведенчески жестикулации. Други важни теми, които дигиталното гражданство разработва: вехнещата медийна свобода, неефективните действия на МВР срещу престъпността, многобройните надекватни управленски решения. В мрежата хората дискутираха още неуредиците на изборите за президент, събитията в Катуница, добива на шистов газ и присъединяването на България към Шенген. В дневния ред на блогосферата влязоха скандалите с енергийните проекти, временното отнемане на лиценза на Лукойл, Тановгейт. През 2011 г. в интернет доби популярност и един нов за България формат – видео блоговете. Тъкмо в така наречените «влогове» , особено разпространени в YouTube, за пръв изплува път речта на Доган за порциите в политиката.
Разминаване оф- и онлайн
Експертите обобщават, че дигиталните граждани все по-активно се занимават с политика. И в повечето случаи имат критично отношение към властта. Блогърският глас и гласът на управниците звучат в съвсем различни тоналности. Комплексите и нарушената комуникация тласкат партийните функционери към изяви в интернет, но там те загърбват важните за блогърите въпроси. Засега политика и граждани се разминават не само оф-, но и онлайн, установяват авторите на анализа.

Антоанета  Ненкова, Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *