Днес на мода са акциите на соларните компании

Във Великобритания FTSE 100 е нагоре с 0.03%, до 6 070 пункта, като ограниченият оптимизъм на инвеститорите изглежда е по-скоро свързан с кралската сватба, отколкото с някакви фундаментални фактори.
Френският индекс на водещите компании CAC 40 се понижава с 0.05%, до 4 103 пункта. Като цяло пазарите са в очакване на старта на търговията в САЩ.
Днес на мода са акциите на соларните компании, след като френският енергиен гигант Total обяви, че ще плати 1.37 млрд. долара за американската компания, занимаваща се със соларни проекти SunPower Corp.
Ограниченият оптимизъм на фондовите пазари не дава подкрепа на долара в качеството му на резервна валута и американските пари продължават да са под натиск от решението на Фед да остави нулевите си лихвени нива без промяна.
Еврото поскъпва с 0.20%, до 1.4856 долара, докато индексът на Nasdaq за движението на американските пазари срещу 6 основни валути пада с 0.146%, до 72.992.
На стоковите пазари, петрол сорт Брент с доставка през юни се търгува с 0.42% повишение, до 125.54 долара за барел, а спот цената на златото нараства с 0.36%, до 1 536.70 долара за тройунция.
10:30 часа
Европейските фондови борси започват деня със спадове. Негативна новина преди началото на сесията дойде от Испания, където безработицата е нараснала до 21.29%, което е най-високото й равнище от 1997 година насам.
Борсата в Лондон не работи заради кралската сватба.
DAX INDEX пада с 0.02% до 7 474 пункта.CAC 40 INDEX се понижава с 0.42% до 4 087 пункта.
Корпоративна новина от германският автомобилен концерн Daimler AG бе посрещната със спад на акциите му. При отчетени 93% ръст на нетната печалба за първото тримесечие на годината до € 1.18 млрд., акциите му изгубиха 1.8%.
На валутните пазари ситуацията остава почти без промяна при основната двойка, като едно евро купува 1.4835 долара.
Петролът пада с 43 цента до $ 112.43 за барел лек американски и $ 124.65 за барел от сорта брент.
08:31 часа
Еврото продължава да громи долара, петролът остава над $ 112 за барел, а на капиталовите пазари настроенията са смесени. В края на седмицата инвеститорите имат да осмислят случващото се, а също и да решат какво да правят след като ФЕД не смята да продължава с количествените улеснения за икономиката на САЩ.
Към този час едно евро купува $ 1.4834.В края на миналата седмица курсът на обмяна бе $ 1.4550, което е сериозно изменение, поставящо в неприятна ситуация инвеститорите, чиито портфейли съдържат стоки, купени в долари, а също и икономиките в Европа, чиито продукти губят конкурентоспособност заради скъпото евро.
За баланс, поне петролът леко отстъпва от високата си стойност. По време на азиатската сесия фючърсите се търгуват с 35 цента по-евтино до $ 112.51 за барел лек американски петрол, но цената остава над определeното като опасно за икономическия растеж ниво. В анализите си за движението на цената на суровината анализатори обръщат внимание на факта, че фундаменталните фактори като възстановяване на глобалната икономика, търсене и предлагане на суровина и несигурността в Средния Изток и Северна Африка допринасят за 23% от ръста в цената на суровината за тази година. Останалото са спекулации на хедж фондовете.
За разлика от валутните и стоковите пазари, фондовите борси не се движиха в една и съща посока. Wall Street записа успешна сесия, но в Азия настроенията са предимно негативни.
Това, което подкрепи пазара на акции в Щатите, бяха хубавите корпоративни отчети и данните за икономиката на страната, която е отбелязала ръст от 1.8% на годишна база през първото тримесечие на тази година. За баланс, службата по заетостта обяви, че молбите за помощ при безработица, подавани от хора, които за пръв път изпадат в такова положение, са се увеличили с 25 хил. до 429 хил. през последната седмица.
DOW JONES INDUS. AVG се покачи с 0.57% до 12 763 пункта.S&P 500 INDEX добави 0.36% до 1 360 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX се повиши с 0.09% до 2 872 пункта.
В Азия се открои спадът на австралийската борса, който бе дирижиран от песимизма към минодобивните компании. Неприятна новина донесе и имотния сектор в Австралия, тъй като бе отчетен спад в цените на имотите в големите австралийски градове като Брисбейн, Пърт и Даруин. През първото тримесечие цените на жилищата са спаднали с 2.1%. В момента на пазара се наблюдава изобилие от жилища, което прави избора на купувачите по-голям, а в конкуренция продавачите са принудени да предложат по-атрактивни цени.
Недоверие към сектора на имотите пролича и в Хонконг, където масови разпродажби свалиха акциите на първия хонконгски фонд за имоти, деноминиран в юани, Hui Xian Real-Estate Investment Trust, с 5.3%.
HANG SENG INDEX пада с 0.52% до 23 682 пункта.CSI 300 INDEX расте с 0.32% до 3 171 пункта. S&P/ASX 200 INDEX падна с 1.38% до 4 805 пункта.
И още една новина от Австралия изглежда любопитна с оглед на голямото борсово преустройство в глобален мащаб. Потенциалният конкурент на австралийската фондова борса – Chi-X Global, притежаван от Nomura Holdings Inc., успява да си проправи път към инвеститорите там, след като регулаторът на страната публикува нови правила, гарантиращи конкурентоспособността на този пазар. Алтернативният оператор кандидатства за лиценз преди три години и получи частична благословия от страна на регулаторните власти.
* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!

Дарик финанс
Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *