Доларовите магазини ядосват кубинците

Изпитваща недостиг на валута, Куба отвори магазини за хранителни стоки, продукти за лична хигиена, електроуреди и други дефицитни стоки, където се пазарува с долари. Така властите разгневиха местните жители, на които се плаща в песос, предаде Ройтерс.

Милиарди долари кубински авоари в чужбина се стопяват мистериозно - Последни Новини от DNES.BG

Кубинската икономика, в която господстваща роля има държавата, е силно засегната от американските санкции и пандемията. Комунистическите власти обявиха, че това е временна мярка, тъй като песото няма стойност в чужбина, а за вноса трябва да се плаща с валута.

Тези магазини изострят различията между богатите и бедните, възникнали след разпадането на бившия благодетел на острова, СССР, информира economynews.bg.

Джобни пари в Куба - Всичко за Куба.
 Хората, имащи достъп до долари и други чуждестранни валути посредством парични преводи, туризъм и някои дейности, които не са под държавен контрол, се издигат от икономическа гледна точка.

„При създалата се ситуация животът ни принуди да запазим определено равнище на доставки на пазара“, каза по телевизията министърът на икономиката и планирането Алехандро Хил Фернандес. „Това е само преходен етап, в бъдеще всички трансакции в страната ще са в кубински песос“, добави той.

Това не е утеха за Мануел Торес, който работи в държавна пекарна в Хавана, където се продава хляб на дажби и чрез субсидии.

„С 315 кубински песос месечно, което се равнява на три долара, какво можеш да купиш?“, пита той, размахвайки ядосано шепа песос във въздуха.

РЕВОЛЮСИОН! Куба продава свободно коли за долари - Lupa BG

Страната купува над 60 процента от хранителните продукти за вътрешно потребление от чужбина наред с части за почти всичко друго, което произвежда.

Анализаторите очакват икономиката да се свие с около 8 процента тази година след застоя през 2019 година, а външната търговия да намалее с 30 процента. Дългите опашки са често срещано явление, тъй като жителите търсят стоки, включително и в доларовите магазини.

Куба отменя таксата върху операциите с долари - Money.bg
 Доларовите магазини се появиха за първи път в Куба през 1994 година, преминаха към местно конвертируемо песо, фиксирано на 24 песос за долар през 2004 година, и след това отново изникнаха миналата година.

Според оценките на експертите 40 процента от 11,2 милиона души население получават парични преводи от чужбина,докато пандемията спря туризма и затвори много частни компании, свързани със сектора. Държавата не разполага с достатъчно долари, които да обменя за песос и това вдигна неофициалния курс до 50 песос за долар./dir.bg

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *