Домашната ракия заслужава свой етикет

Домашната ракия си търси правата или как стопаните, които отглеждат лозя или овощни градини, както и отделните производители на домашен алкохол, се борят да получат достъп до регистрация като специализиран малък обект за дестилация?

Домашната ракия и нейните пълни „права“, без дискриминация наред с промишлената  – за това настояват от националното сдружение „Българската домашна ракия“. По този начин производителите ще могат да продават легално домашна ракия със собствен етикет.
Малките производители със собствени стопанства да могат да варят ракия в домашни условия, като при продажбата ѝ се начислява данък печалба, както това се случва в Австрия, Италия и Франция – настояват от сдружението.  Според Стоил Атанасов тази възможност е залегнала и в европейската директива за варене на ракия. Тя регламентира стопаните на лозя или овощни градини до 25 декара, да имат правото да изваряват определени количества.
„Това са около 2500 литра ракия, след като си заплати пълния акциз, без да бъде данъчен склад, защото има сега изискване да бъдеш данъчен склад, той вече може да си сложи собствен етикет и да продава ракията вече свободно. Да могат свободно на пазара да бъдат конкуренти и ние знаем, че българската домашна ракия е най-хубава“, каза Атанасов.
С подобна промяна ще се повиши не само качеството на родната продукция, но и търсенето, смятат той и колегите му.  Добрата ракия се вари от добра джибра или от качествено вино, твърдят експертите. БДС изисква минималното алкохолно съдържание в обикновените, отлежалите и специалните ракии да е поне 36°.
Сдружението вече извоюва една победа – след поредица протести, депутатите решиха домашната ракия да се вари целогодишно, а не както беше решено с предишния закон – само в определени периоди, основно в месеците след прибирането на реколтата и технологичното време за подготовката на джибрите за производство. Но преди сегашните промени да бъдат приети, много дестилерии затвориха врати. „Още не знаем каква е тяхната причина за какво е, дали е затова, че вече са фалирали или просто изчакват по-добрите условия и се надяваха точно за това, което стана за отпадането на този закон“, допълни Атанасов.
Обектите ще могат да заработят „под пълна пара“ след обнародването на последните промени в Държавен вестник.
Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *