Доплащането за лекар – от догодина

То може да бъде въведено, след като заработи информационната система в здравеопазването, заяви министър Радослав Гайдарски

06.02.2007

Доплащане в здравеопазването трябва да има, но не веднага и не на всяка цена, каза министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски на дискусия в парламента за проблемите в здравеопазването.

Форумът е по инициатива на председателя на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Борислав Китов.

„Тези пари, с които разполагаме в момента, и са в рамките на не повече от 1 млрд. евро, не може да има напълно финансиране в сферата на здравеопазването. Всеки отрасъл в страната ни е недофинансиран“, допълни той.

Проблеми в системата има, но да карате лекарите да протестират е недостойно, обърна се Гайдарски към председателя на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Андрей Кехайов.

По думите на министъра обаче доплащането ще бъде въведено, след като заработи информационната система в здравеопазването.

„Без информационната система ще се получи размиване на доплащането и няма да се знае къде отиват средствата. Ако примерно решим да има 10% доплащане, никой няма да може да разбере къде отиват тези средства. Трябва да има контрол.

Когато има информационна система и ние знаем как се движи пациентът, знаем каква е цената на отделните пътеки, тогава вече може да има доплащане и ние сме за това“, заяви здравният министър, според когото информационната система може да бъде изградена до края на 2008 г.

„Националната здравна стратегия не е „екшън план“. Тя е за няколко години. Ние предвиждаме до края на нашия мандат да бъде въведено доплащане в здравната система“, каза още Гайдарски.

Здравното министерство предвижда приватизацията в областта на доболничната помощ да започне още тази година, но раздържавяването на болниците не може да стартира толкова скоро.

Подготвяната национална здравна стратегия предвижда да се запазват няколко приоритетни болници, които да бъдат гръбнака на българското здравеопазване.

В стратегията е посочено, че като държавни ще се запазят 28-те областни болници, 15-те университетски болници, както и някои национални центрове, обясни министър Гайдарски, като подчерта, че при приватизацията болниците ще са задължени да запазват предмета на дейността си, за да не се „превърнат в нещо друго“.

Лекарски кабинет на колела обикаля Врачанска област, за да извърши безплатни профилактични прегледи на здравнонеосигурените.

Пилотният проект се финансира от Министерството на здравеопазването и програма ФАР на ЕС, информира БНТ.

30-годишният Валери е един от 70-те жители на село Кулата, които нямат здравни осигуровки. Той разказва, че досега така и не могъл да попадне на коректен работодател, който да го осигурява според закона.

Статистиката показва, че най-голямата група сред неосигурените са роми.

Затова се предвижда над 500 души от тази малцинствена група да преминат през мобилния кабинет.

Хората са бедни, нямат пари и имат нужда от такива прегледи, отбелязва Албена Кисьова, кооординатор на проекта за област Враца.

Новата линейка „Мерцедес“, обзаведена като модерен лекарски кабинет, ще измине над 3000 км в общините Враца и Мездра. А през март към нея ще се присъедини и флуорограф.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *