Драги: Избегнахме финансовото бедствие

Като доказателство той посочи ръста на фондовите индекси в еврозоната през последните седмици.  „Знаем със сигурност, че сме избегнали голяма криза във финансирането“, подчерта той.  Според него оттогава “ напредъкът е невероятен. Ако сравните положението сега с това преди пет месеца, еврозоната е друг свят“.
Драги допълни, че данъчният пакт, по който водят преговори повечето европейски страни, е от много важно значение в усилията за разрешаване на кризата и похвали желанието на правителствата да се откажат от суверенитета си.  „Ако погледнем напредъка по данъчното споразумение, преди три месеца този въпрос дори не стоеше на дневен ред „, заяви Драги. Той поясни, че липсата на регулация е една от основните причини за кризата, която започна преди четири години.
„Ключовата причина за финансовата криза бяха много сериозните пропуски в базовите финансови регулации. От тогава беше постигнато огромно развитие в регулаторната политика, много неща се обсъждат и се записват на хартия, но сравнително малка част от политиката се прилага“, смята Драги.
„Случиха се много положителни неща на пазара. Банките днес имат повече капитал, по-малко дългове, в известна степен са по-имунизирани срещу погрешните стимули, породили кризата“, заяви Драги. „Можем да кажем, че последните две години от финансова гледна точка не бяха нито спокойни, нито стабилни, но финансовата система се оказа устойчива“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *