Държавата няма работа в проекта “Белене”

Правителствена гаранция от 1 млрд. е неоправдана, твърди д-р Митко Димитров

Държавата не трябва да се ангажира с гаранции по строежа на АЕЦ „Белене“. Това заяви по БНТ д-р Митко Димитров, шеф на Икономическия институт към БАН. Той е сред авторите на „Стратегия за ускорено икономическо развитие на страната“, изготвена по поръчка на президента Георги Първанов. Документът заедно със социална програма ще бъдат представени за публично обсъждане днес. В стратегията пише, че държавата не би трябвало да строи нови мощности, предназначени за износ на ток. Според учените втора АЕЦ у нас не е оправдана, като се има предвид световната тенденция към повишаване на цените на енергийните ресурси, неясното равнище на цените на електроенергията при либерализацията на пазара, както и екологичните проблеми.

Не сме категорично против строеж на АЕЦ, а против ангажирането на държавата с него, уточни Димитров. Причината е, че една гаранция от порядъка на 1 млрд. евро ще увеличи драстично дълговете на страната. Сега държавната подкрепа за различни проекти е за около 500 млн. евро.

Правителството и досега не е обявило позицията си по отношение на гаранцията, е мнението на учените. Според тях най-големият проблем е, че проектът е обвит в информационна мъгла. Въпреки че вече е обявен конкурс за инвеститори и над 10 кандидати са заявили желание за участие.

Ако държавата има свободни 1 млрд. евро, по-добре е да ги използва за енергоспестяващи технологии. Това ще бъде много по-изгодно, отколкото производството на нови мощности, препоръча Димитров. Според него е най-добре в централите да се използват родни ресурси като въглища и вода, които имаме достатъчно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *