ЕБВР очаква 1,8% ръст на българската икономика през 2014 година

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отбеляза в януарския си доклад, че очаква бавно икономическо възстановяване в Централна и Източна Европа през 2014-а година въпреки подобрението в голяма част от водещите световни икономики, в това число САЩ и еврозоната, съобщи БНР.

ЕБВР прогнозира общ икономически растеж на 34-те страни, в които банката инвестира, в размер на 2,7% през настоящата година – без промяна спрямо ноемврийската прогноза на банката и след икономическа експанзия от 2,0% през 2013-а година.

ЕБВР повиши и своята оценка за осреднения икономически растеж в страните от Югоизточна Европа, където влиза и България, през изминалата година до повишение на общия БВП с 2,0% при предишна прогноза през ноември за растеж от 1,6%. За настоящата година обаче банката понижи слабо прогнозите си за икономическия растеж в Югоизточна Европа до 2,1% от 2,2% предишна прогноза.

ЕБВР направи възходяща ревизия и на своите прогнози за икономическия растеж на България през 2013-а година, но в същото време понижи прогнозите за растежа през настоящата година. ЕБВР очаква повишение на БВП на България с 0,7% през изминалата година при предишна прогноза за растеж от едва 0,4%. За 2014-а година обаче банката очаква ускоряване на българската икономика с 1,8% – под ноемврийската прогноза за растеж от 2,0% на БВП на България.

ЕБВР посочи, че икономиката на България е показала слаби сигнали за устойчиво възстановяване през 2013-а година. Българският износ продължава да се подобрява, но слабото вътрешно потребление означава, че икономическият растеж през 2013-а година вероятно ще бъде малко под растежа от 0,8% през 2012-а година (очакван растеж от около 0,7%), прогнозира банката. Тя обаче посочи като позитивен знак, че фискалният дефицит на нашата страна остава под контрол, а държавният дълг е сред най-ниските в целия Европейския съюз.

Инфлацията в страната остава ниска, но това вероятно отразява серията понижения на комуналните цени (главно на цените на тока) през последната година, което може да има негативно отражение върху бъдещите инвестиции в сектора, предупреди банката. ЕБВР каза, че очаква известно ускоряване на българския икономически растеж през настоящата година с около 1,8% благодарение на износа и на частично възстановяване във вътрешното частно потребление.

Икономическият растеж ще продължи да се повишава в страните, които имат близки връзки с еврозоната с оглед нейното измъкване от продължителната криза и рецесия, но според ЕБВР растежът ще бъде възпрепятстван от очаквания отлив на капитали и намаляване на кредитирането от страна на чуждестранните банки.

В съобщението на ЕБВР се казва, че предвид очакваното подновяване на икономическия растеж в еврозоната, износът на някои страни от Източна Европа вероятно ще се повиши през настоящата година. Банката посочи, че очаква средното ниво на икономически растеж в осемте икономики от Централна Европа и в Балтийските републики да достигне 2,2% през 2014-а година след анемичен растеж от 1,1% през миналата година и при малко по-песимистична ноемврийска прогноза за растеж от 1,9%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *