Еврозоната с бюджет от 25 млрд. евро

Най-малко 25 млрд. евро трябва да бъдат отделени за страните от еврозоната в рамките на следващия бюджет на Европейския съюз (ЕС). Те ще се използват за инфраструктурни реформи на национално ниво, както и за помощ на държавите, които все още са извън зоната, да приближат икономиките си до единната валута. Това съобщиха от Европейската комисия (ЕК), цитирани от Ройтерс.

„Бюджетна линия в размер на най-малко 25 млрд. евро в рамките на седемгодишен период ще осигури един минимум и ще помогне да се избегне концентрирането на финансиране само за отделни държави членки“, посочиха от Комисията.

От 27-те страни, които ще останат в ЕС след напускането на Великобритания през 2019 г., само една – Дания, официално се е отказала от присъединяване към еврото. Всички останали трябва да приемат единната валута, след като изпълнят необходимите критерии.

Паралелно с това от ЕК предложиха да бъдат предоставени средства, които да имат „стабилизационна функция“ за еврозоната в случай на криза в някоя държава членка.

Според ЕК стабилизационната функция ще се изгради прогресивно с времето, разчитайки на обратни кредити, гарантирани от европейския бюджет, заеми от Европейския валутен фонд, доброволен гаранционен механизъм, базиран на държавния принос, както и на субсидийна част от европейския бюджет.

Планът на Комисията представлява компромис между позициите на Франция и Германия и допълва предложенията на Клаус Реглинг, ръководител на Европейския стабилизационен механизъм, който трябва да бъде трансформиран в Европейски валутен фонд, информира investor.bg.

Реглинг предложи механизмът за стабилизиране на еврозоната да представлява между 1% и 2% от БВП и да работи на основата на евтините заеми, като се предоставя на страни, ударени от кризи.

Миналата година френският президент Еманюел Макрон призова за създаването на бюджет на еврооната в размер на няколко стотици милиарда евро, който да бъде финансиран от данъци, на което обаче Германия се възпротиви, отказвайки всякакво отделно финансиране.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *