„Евроинс“ търси умисъл във фалита на „Алфатур“

„Алфатур“ – една  от най-мощните туроператорски фирми у нас, е обявила официално фалит. Причината е напрегнатата ситуация в Турция, Египет и Тунис, която е отблъснала туристите.

„Евроинс“ като един от застрахователите също веднага е реагирал.  В Министерството на туризма са получени официални уведомления от фирмите  „Алфатур“ АД, „Алфамарина БГ“ ЕООД и „Алфамарина“ ЕООД, на основание чл. 105, ал. 1 от Закона за туризма, с които официално уведомяват, че и трите дружества са подали в Софийски градски съд молби за откриване на производства по несъстоятелност. Те са вписани в Националния туристически регистър и имат действащи застраховки към днешна дата.
„Алфатур“ АД информира, че няма туристи, които в момента се намират зад граница и остават необезпечени вследствие на ситуацията. Всички техни клиенти, които са заплатили пътуване или почивка, следва да предявят иск за плащане към техния застраховател – Застрахователно дружество „Евроинс“ АД, като предоставят всички платежни документи и договори за услуга.
„Алфатур“ АД заявява готовност да окаже съдействие на застрахователя.
„Алфамарина БГ“ ЕООД и „Алфамарина“ ЕООД декларират, че към днешна дата нямат сключени действащи договори с потребители, които да се покриват от застраховка „Отговорност на туроператора“.
Като основни причини за фалита се посочват революциите в Тунис и Египет и последвалите бомбени атентати в Турция, в резултат на които компанията е загубила основните си дестинации, формиращи 80% от нейния бизнес.
„Алфатур“ беше сред водещите туроператори в България в продажбите на организирани туристически пътувания за дестинации като Турция, Израел, Египет, Тунис, Испания, Португалия, Италия, Малта, Гърция, Дубай.

Ефектът на доминото веднага се задейства и днес застрахователното дружество „Евроинс“, с което обявилият неплатежоспособност туроператор „Алфатур“ има застраховка „Отговорност на туроператора“, планира да сезира прокуратурата за умишлен фалит на туристическото дружество. Причините основно са в това, че представител на фалиралата „Алфатур“ не е потърсил контакт със застрахователя, не го е уведомил за невъзможността да покрия плащанията си и не е предоставил информация за състоянието си до момента, се казва в съобщение на сайта на „Евроинс“.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *