Европа блокирала американската стратегия за изход от кризата

Американските банки, които прогнозираха, че Федералният резерв ще вдигне основната лихва до края на годината, промениха позициите си заради дълговата криза в еврозоната. Надяваме се, че забавянето на ФЕД с решение за повишаване на лихвите ще е единственото последствие от проблемите в Европа, коментира икономистът от Citigroup Робърт ди Клементе.
Според него, както и други анализатори, дълговите проблеми в еврозоната блокира усилията на САЩ да осъществят стратегията си за изход от кризата.
Чарлз Еванс, който управлява чикагският федерален резерв, коментира, че заради несигурността в Европа е по-добре цената на заемните средства да се поддъжа ниска.
Председателят на ФЕД Бен Бернанке пък заяви, че ако на Стария континент не се справят с проблема, то над американската банкова система е надвиснала сериозна заплаха.
Финансовите министри от еврозоната ще проведат извънредна среща днес. На нея се очаква за пореден път да бъдат обсъждани варианти за успокоение на пазарите, след като еврото потъна до 4-годишно дъно.

Ройтерс

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *