Европа купува рекордни количества газ

Според данните на GIE в газохранилища в Европа към днешна дата са запълнени до 28.20 % до 301.9599 TWh природен газ

Заради извънредните студове Европа е принудена да купува рекордни количества природен газ от Русия, което подчертава зависимостта на региона от източният си съсед, пише Bloomberg.

Агенцията отбелязва, че най-големите за последните пет години студове са повишили търсенето на топлинна и електрическа енергия, което е довело до рекордноповишение на цените на газа и за значително намаляване на запасите от синьо гориво.

„Европа и в частност Великобритания все повече зависят от Русия за удовлетворяване на енергийните си нужди“, става ясно от публикацията.

В резултат Русия е увеличила доставките на синьо гориво за европейските страни, при това не само на тръбопроваден газ, но и на втечнен.

Засега, както става ясно от публикацията, другите страни не са в състояние да се конкуриранс Русия. В частност, Норвегия, която е на второ място по доставки на газ за Европа, на фона на повишеното търсене е намалила подаването на газ поради технически проблеми.

„Ситуацията като цяло ще доста позитивна за Русия, тъй като студеното време ще намали запасите в газохранилищата, които сега са на нивото на петгодишен минимум. Това би трябвало да доведе още една година до повишено търсене на газ“, коментира експерт от BMI Research.

„Газпром“ съобщи да регистриран нов рекод при дневния износ на газ за чужбина – 713,4 млрд. куб м. Предишното пиково ниво е постигнато ден по-рано – 710,2 млрд. куб м, информира econ.bg.

Според данните на GIE в газохранилища в Европа към днешна дата са запълнени до 28.20 % до 301.9599 TWh природен газ, а трендът при тегленето е минус 1.02 %. Според същите данни газохранилището в България (ПГХ Чирен) е пълно до 34.76 % или 2.1794 TWh, а трендът на теглене е от порядъка на 0.59 % или 37.06 GWh.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *