Европейските акции скочиха леко в петък

Европейските фондови пазари се оцветиха в зелено през петъчната търговия като британският индекс FTSE100 е на път да отбележи рекорден връх за 12-та поредна сесия на търговия за пръв път в неговата история.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,57%, парирайки значителна част от вчерашния спад с 0,7%, но въпреки това е на път да приключи със седмична загуба от около 0,3 на сто.

Добър отскок от 3,82% бележат акциите на  Fiat Chrysler, след като те приключиха търговията в четвъртък със солиден спад от цели 16% в резултат на новината, че Агенцията за защита на околната среда на САЩ (EPA) е обвинила италианско – американският автомобилен гигант за използването на софтуер, целящ да манипулира резултатите от вредните газови емисии на дизеловите двигатели. Инвеститори и анализатори веднага направиха паралел със скандала „Дизелгейт“ с Фолксваген, но в същото време те отбелязват, че поне на този етап EPA все още не е отправила официално обвинение в софтуерна манипулация и за разлика от случая с немската компания, Fiat Chrysler опровергава тези твърдения. Акциите на компанията Exor, която е главен акционер във Fiat Chrysler Automobiles, също поскъпват съществено с 5,78%.

Останалите европейски водещи автомобилни компании се търгува разнопосочно, като акциите на Ferrari NV нарастват с 2,45%, на Volkswagen се колебаят около вчерашното ниво на затваряне, а тези на френската Renault SA падат с 2,69%.

Италианският фондов индекс MIB нараства с 1,47%, немският DAX се повишава с 0,55%, а френският CAC40 – с 0,85%.

Продължаващата слабост на британската лира пък запазва инвеститорския интерес за покупки на акциите на мултинационални компании, търгувани на борсата в Лондон. Това допринася за повишение на индекса FTSE100 с 0,3% към 7315 пункта, като в началото на търговия той поскъпна към пореден рекорден връх от 7329,29 пункта. По този начин FTSE100 е на път да затвори петъчната търговия в исторически връх за 12-та поредна сесия на търговия, което не се е случвало никога досега. За отминаващата седмица британският фондов индекс е на път да отбележи повишение от около 1,5%, което би представлявало ръст за шеста поредна седмица.

Вниманието на инвеститорите и от двете страни на Океана е насочено към важни данни за продажбите на дребно в САЩ през декември (от 15:30ч.), както и към финансовите отчети за последното тримесечие на миналата година на редица водещи американски банки като  J.P. Morgan Chase & Co., Bank of America Corp. и Wells Fargo & Co.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *