Европейските борси отбелязаха понижения

Европейските пазари затвориха с понижения в понеделник на фона на повишената вероятност за вдигане на лихвите в САЩ следващата седмица и новини за корпоративни сливания, предаде CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 записа спад от 0,52%, като секторът на суровините отбеляза най-голямо намаление заради очаквания за забавяне на растежа в Китай.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,3%, германският Dax заличи 0,6%, а френският CAC 40 изтри 0,5%.

 

Банковият сектор се понижи с около 1,23%, като книжата на германската банка Deutsche Bank се озоваха на дъното със спад от близо 8 на сто. Кредиторът обяви, че планира да привлече 8 млрд. евро, за да укрепи капиталовата си позиция, и си постави нови финансови цели.

За разлика от германската банка, акциите на Standard Life и Aberdeen Asset Management бяха на върха на регионалния индекс, поскъпвайки с над 6% и 4% съответно. По-рано днес стана известно, че Standard Life е постигнала споразумение за сливане с Aberdeen нa стойност 13,5 млрд. долара.

General Motors обяви, че ще продаде операциите си в Европа на PSA Group, превръщайки френската компания във втория по големина производител на автомобили в Европа, информира investor.bg. Книжата на Peugeot Citroen бяха сред най-успешно представящите се с ръст на цената от 2,7 на сто.

Междувременно в САЩ индексът на сините чипове Dow Jones industrial average и по-широкият S&P 500 бележат понижения по средата на сесията заради геополитическото напрежение, свързано със Северна Корея, която изстреля четири балистични ракети в ранните часове в понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *