Еврорегионите да търсят собствени средства срещу кризата

Банките в региона трябва да са готови за общи действия при необходимост от осигуряване на финансиране за тях в условията на глобална икономическа криза.
Това заяви в четвъртък австрийският министър на финансите Йозеф Прьол след среща с българския си колега Пламен Орешарски. Формалният повод за визитата беше подписването на споразумение за избягване на двойно данъчно облагане между двете страни.
В последните няколко дни Прьол посети Украйна, Хърватия и Румъния, където сондира евентуална специална подкрепа за банките в региона. На журналистически въпрос за повече подробности около австрийския план Прьол каза: „Няма такъв план.“
Това е една идея, инициатива, чиято цел е различните страни да увеличат своята чувствителност по отношение на проблемите в банковия сектор и банките в тези страни да са готови да действат съвместно в случай на такава финансова необходимост, обясни още Прьол. В условията на икономическа и финансова криза е важно отделните страни да действат координирано, като обаче би трябвало да се търсят специфични мерки за всяка страна поотделно при посрещане на предизвикателствата на кризата в сътрудничество с МВФ и Европейския съюз, отбеляза още той.
Българските банки са стабилни, е един от направените изводи, който посочи австрийският финансов министър след разговорите си с министър-председателя Сергей Станишев и министър Орешарски. Обсъждани са били още заложеният бюджетен излишък на страната за тази година (3%), икономическият растеж, както и намаляването на минималните задължителни резерви (МЗР) от 12% на 7%, по думите на Прьол. От началото на декември миналата година БНБ намали МЗР от 12 на 10% за привлечените средства от домакинства и фирми.
България прилага много последователни действия за гарантиране на финансовата стабилност и осигуряване на ликвидност в банковия сектор, каза още Прьол. Като една от тези мерки посочи именно намаляването на МЗР. Той увери, че всички австрийски инвеститори в България, включително и банките, ще положат усилия за преодоляване на кризата и за устойчиво развитие на икономиката. Орешарски също посочи, че са се обединили около становището, че в тези условия най-добрата реакция са координираните действия. Стремим се да създадем добри условия за австрийските инвестиции в България и дори да ги увеличим, каза още Орешарски.
Според Ивайло Веселинов, старши икономист за нововъзникващите пазари в „Дрезднер Клайнворт“, различните държави нямат сигурност в това дали разполагат с ресурс да посрещнат своите вътрешни проблеми и затова не се решават на координирани мерки срещу кризата и последствията й върху финансовата система. За съжаление сред повечето правителства преобладава нагласата да решават проблемите в рамките на собствените им граници, посочва той в коментар пред „Дневник“.
Ако не бяхме свидетели на такава глобална криза, със сигурност дъщерните подразделения на чуждите банки щяха да бъдат подкрепени и дори държавите биха съдействали на банките майки, но днес проблемът е глобален, смята Веселинов. Първоначалният страх, който предизвика опасения за изтегляне на средства от дъщерните банки в края на миналата година и началото на тази, беше преодолян и сега ако не оптимизъм, поне няма паника. Напълно възможно е обаче да станем свидетели на нов епизод на паника и волатилност на финансовите пазари през идните месеци в случай на неочаквани неблагоприятни развития в САЩ или Европа, е прогнозата му. В подобна ситуация рискът от допълнително изтегляне на средства от банките майки би се увеличил отново, смята Веселинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *