„Еврохолд“отписа бившите дружества на ЧЕЗ у нас от публичност

(БТА)

Енергийният холдинг „Ийстърн Юропиън Илектрик Къмпани“ (Eastern European Electric Company B.V. (EEEC), част от „Еврохолд България“ АД и мажоритарен собственик на „Електрохолд“, увеличи участието си в двете дъщерни компании на енергийната група – „Електроразпределителни мрежи Запад“ АД (ЕРМ Запад АД, с предходно наименование „ЧЕЗ Разпределение България“ АД) и „Електрохолд Продажби“ АД (с предходно наименование „ЧЕЗ Електро България“ АД) до 100 на сто от капитала.

Еврохолд България“ АД съди „Биволъ“ за рекордните 1 млн. лв. | Bivol.bg

Придобиването на всички акции в двете компании е резултат от последните отправени търгови предложения за изкупуване на акциите на миноритарните акционери, които мажоритарният акционер преди това не притежаваше. Процедурата започна на 29 август и приключи на 7 септември. EEEC придоби допълнителни 14 416 акции на ЕРМ Запад за близо 4,376 млн. лв. (2,237 млн. евро) или 303,55 лв. (155,2 eвро) на акция, както и 117 акции на „Електрохолд Продажби“ за 3,412 млн. лв. (1,744 млн. евро) или 29 161,02 лв. (14 909,79 eвро) на акция.

Двете дружества ще бъдат отписани от регистъра на публичните дружества на Комисията за финансов надзор, съобщава „Еврохолд“, информира bta.bg.

Еврохолд официално поиска да купи ЧЕЗ - Новини от Пловдив

Книжата на „Еврохолд България“ АД поскъпнаха на Фондовата борса през последния месец с 0,96 на сто до 2,10 лева. Капитализацията на дружеството вече е над 547 млн. лева.

“Както вече обявихме, консолидираме участието си в дъщерните дружества, а компаниите от групата на „Електрохолд“ остават достъпни за инвеститорите на борсата през крайния собственик – „Еврохолд“, чийто акции се търгуват на борсите в София и Варшава, и в чийто отчети се консолидират резултатите на всички подразделения на енергийната ни група. С тази стъпка подобряваме и лихвените условия по синдикирания заем, отпуснат за придобиването на енергийния бизнес”, коментира Кирил Бошов, председател на управителния съвет на „Еврохолд“.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *