Експерти: Готвените промени в банковата система ще „възкресят“ кредитните милионери

Промените в банковото законодателство, предложени от партиите, които подкрепят правителството в Народното събрание, ще създадат стимули за измама и вероятно ще възродят явлението „кредитни милионери”. Това прогнозираха в ефира на bTV икономистът Красен Станчев и финансовият експерт Емил Хърсев.

„Във всяка ситуация е по-лесно да вземеш едни пари, отколкото после да ги върнеш, затова има защита на тези, които са дали”, коментира Красен Станчев. По думите му, процентното съотношение между спестителите и длъжниците в българските банки е средно 60:40.

Според него предложените промени, които ще защитят длъжниците от загуба на единственото им жилище, ще засегне около 1% от длъжниците, които са теглили ипотечни кредити. „Някой гарантира ли правото на останалите седем милиона българи, които не са излъгали банката, да имат възможност да си купят изобщо жилище?”, попита финансистът Емил Хърсев.

Според него с такива рискови ограничения в банковата система се създават стимули за измама и дори превръщането на защитени длъжници в кредитни милионери. Това, по думите му, би ощетило редовните платци, за които ще стане по-трудно да получават кредити от банковите институции.

„Когато депутатите в едно парламентче с плаващи мнозинства, приема подобни безумни решения, е много вярно предположението, че тези депутати ще се опитват да рекетират след това банките”, прогнозира Красен Станчев.

„Банката не оперира със собствени пари, а с тези на спестителите. Спестяванията на българите са се увеличили 6-7 пъти до около 43% от БВП в сравнение с 90-те години. БСП и ДПС в лицето на Йордан Цонев очевидно искат да започнат да контролират този ресурс”, посочи още Станчев.

Емил Хърсев прокара паралел между предложените промени в банковия сектор и приемането на мораториума за продажба на земя, приет преди дни с гласовете на депутати от БСП, ГЕРБ и „Атака”. „Първо се пише нещо, прокарва се и след това започва да се мисли”, посочи финансистът.

„Опасно е, ако парламентът се подведе по същото безумие като за мораториума.Важно е човек поне да разбира какво прави”, допълни той.

„Прилича на мораториума поради неграмотност и идиотизъм, и липсата на каквото и да е разбиране”, съгласи се и Красен Станчев.

Двамата експерти бяха единодушни, чепредложените промени не обслужват клиентите.

Според Красен Станчев промените ще нанесат вреда на голямата група хора, които спестяват, получават заплати и плащат през банки.

„Нека някой ми покаже една държава в света, където в някакъв период не е имало такса за обслужване на кредити.Не бива да се откриват най-новите неща на света, особено в страна в периферията на банковите традиции”, подчерта Емил Хърсев в коментар на идеята да отпаднат таксите за обслужване на кредити.

Според финансиста, първо трябва да се форсира кредита, защото той е двигателната сила на икономиката. „Ако ограничаваш кредитите, обричаш икономиката да се влачи по дъното на депресията и да губи милиарди”, подчерта той.

Емил Хърсев коментира и предложението на председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев променливата част на лихвата да не се определя от Управителния съвет на банката, а да се определя чрез ЕУРИБОР, ЛИБОР, СОФИБОР или друг независим пазарен индекс.

„Когато се обсъждаше законът за кредитните институции преди години, законодателят остави банките сами да определят плаващите лихви –трябва да има пазарна основа, защото иначе е като да оставиш кутия с шоколадови бонбони пред група деца и да ги помолиш да не си вземат”, обясни метафорично Хърсев.

Той изтъкна, че българските банки не се рефинансират на европейския банков пазар, а България не е член на Eврозоната. В този смисълплаващите лихви не трябва да се определят според европейски индекси.

В началото на седмицата управляващите съобщиха, че готвят проектопромени в Закона за кредитните институции. Заложените промени предвиждат лихвите по всички кредити на банките както за бизнеса, така и за гражданите да се определят на базата на пазарни индекси като EURIBOR или LIBOR. Предвижда се също така да отпадат всички такси и комисиони за кандидатстване за получаване на кредит, за одобрение, усвояване и управление на заема. Отпада изцяло и таксата за предсрочно погасяване както по потребителските, така и по ипотечните кредити, включително за бизнеса. Лихвата за просрочие по кредитите, включително жилищните, ще бъде ограничена до законната лихва, т.е. 10% плюс основния лихвен процент на БНБ (0,03%). Сега тя е по-висока.

БНБ вече ще има засилени нови правомощия да брани интереса на потребителите. Централната банка ще се произнася по въпроса дали дадена клауза от общите условия на трезорите е неравноправна – правомощие, което досега имаше Комисията за защита на потребителите. Освен това наличието на неравноправна клауза ще е условие БНБ да откаже лиценз на банка.

Банките няма да имат възможност да променят едностранно и дума от общите условия или договора за кредит през целия му срок, включително лихвата.

На всяко тримесечие банките ще уведомяват БНБ за постъпилите при тях жалби от клиенти, както и за решенията по тях, а също и за заведените съдебни дела срещу тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *