Експерти препоръчват закон за фалит на физическите лица

Хората, останали без работа заради кризата, ще са по-защитени, ако има закон за фалит на физическите лица, смятат експерти.
България и Румъния са единствените държави в Европейския съюз, които не са регламентирали положението на несъстоятелност на физическите лица, казва румънският адвокат Георге Пиперя, чието адвокатско бюро инициира проектозакон, с който да бъде въведен и регламентиран статут на фалит на физическо лице.
Българското законодателство предвижда един вид производство по несъстоятелност, което се прилага за всички видове търговци. Производство по несъстоятелност на физически лица не е предвидено, освен в качеството им на еднолични търговци, посочват експертите, цитирани от БТА.
Производството по несъстоятелност има за цел справедливо удовлетворяване на кредиторите, но като се вземат предвид и интересите на длъжника, коментират специалистите.
Румънските банки вече стартираха процедура на принудително събиране на задълженията към тях за над 100 хиляди румънци.
„Румъния има нужда от такъв закон както от юридическа, така и от икономическа и социална гледна точка. Сега никой не защитава около един милион длъжници физически лица, които в момента са в положение на неизрядни платци“, казва адвокат Пиперя.
Румъния не трябва да е страната в ЕС, в която банките могат да правят каквото си искат, казва Урбан.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *