Експерт: Зад Гинка Върбакова и „Еврохолд“ стои едно и също лице

Едно и също е лицето, което стои и зад Гинка Върбакова, и зад „Еврохолд“, коментира експертът и депутат от левицата Таско Ерменков на пресконференция във връзка с поисканото увеличение на цената на тока и призова гражданите и медиите да следят приватизацията на ЧЕЗ.„Сменихме паравана, който ще бъде лицето на сделката, а отзад съдържанието остана същото, аз съм убеден в това“, посочи Ерменков. Той посочи, че ЧЕЗ за пореден път прави опит да продаде своите активи в България този път на инвеститор, който е по-лош и от „Инерком“. Експерт Ерменков коментира, че „Еврохолд“ нямат опит в управлението на електроенергийни системи, а работи предимно в застрахователния, лизинговия и банковия сектор. По думите му тяхната стабилност е съмнителна, защото за 2017 г. имат отчетена 17 млн. лева загуба. В НОИ имали осигурени десет човека, а Гърция и Румъния са им отказали продажбата на застраховател.
БСП винаги е твърдяла, че българската държава е тази, която трябва да купи това електроразпределително дружество, заяви депутатът от левицата.
Относно поисканото поскъпване на цената на тока от 1 юли, Таско Ерменков посочи, че повишаването на цената би трябвало да е съизмеримо с годишната инфлация и да не бъде драстично. Той призова КЕВР да бъде стожер на интереса на обществото и да се съобрази с реалните доходи.
Според БСП исканията за повишаване на цената са необосновани, както от НЕК, така и от ЕРП-тата. Ерменков посочи, че последиците от непрофесионалното управление на енергийната система от правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се прави опит да бъдат прехвърлени на потребителите.
Председателят на Федерацията на потребителите Емил Георгиев каза, че размерът на кражбите са съществен аргумент за повишаване на цената на електроенергията. Нарушенията са повече от баровци, отколкото от цигани, коментира той. От федерацията искат по-големи санкции за кражба на ток и ще предложат промени в Наказателния кодекс – като се установи кражба на даден абонатен номер, да се знае, че собственикът му ще плаща.
Велизар Енчев съобщи, че във вторник от 11.00 часа ще има граждански протест пред КЕВР. Получили сме съгласие за среща с председателя на КЕВР, на когото ще връчим протестна декларация, посочи той.

По повод продажбата на активите на ЧЕЗ в България депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов /няколко пъти преди това уволняван от АЕЦ „Козлодуй“ заради несправяне с работата/ коментира, че КЕВР може да не одобри сделката. КЗК също трябва да се произнесе. Той увери в познат за мнозинството безотговорен стил, че всичко в законодателната част е направено, за да се защитят българските потребители. Той призова и ДАНС отсега да се опитат да установят капиталите на „Еврохолд“. Разбира се, след като ще се „опитат“, то е ясно като посред бял ден, че нищо няма да направи…

 

Милен АТАНАСОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *