ЕК одобри спасяването на най-старата банка в света

Европейската комисия даде условно разрешение италианското правителство да спаси с държавни средства банка Monte dei Paschi di Siena – MPS след „превантивна рекапитализация“, предаде ДПА.

Банката от Сиена, основана през 1472 година и сочена за най-старата в света, поиска държавата да я спаси, след като през последните години бе засегната от лоши заеми и от надценено придобиване на друга банка. Monte dei Paschi di Siena ще премине голямо преструктуриране, за да се гарантира нейната жизнеспособност, включително чрез изчистването на счетоводния й баланс от необслужвани кредити. Одобрението от Брюксел е обвързано с паралелно потвърждение от Европейската централна банка и получаване на потвърждение от частни инвеститори, че ще купят портфолиото от лоши кредити.

През февруари долната камара на италианския парламент одобри проектозакон за увеличение на държавния дълг с до 20 млрд. евро, за да се финансира спасителният пакет за MPS и други затруднени банки. Monte dei Paschi di Siena е третата по големина банка в Италия. Банката обяви, че според Европейската централна банка са необходими 8,8 млрд. евро за спасяването й.

Според италианската централна банка спасителната сума от правителството възлиза на 6,6 милиарда евро: 4,6 милиарда пряка инвестиция и 2 милиарда евро за компенсирането на 40 000 малки притежатели на облигации, информира monitor.bg.

В края на операцията се очаква държавата да притежава 70 процента от капитала на Monte dei Paschi di Siena, отбелязва Франс прес.

Според италианската преса планът за преструктуриране може да доведе до съкращаването на 5000 работни места от общо 25 000.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *