ЕК откри процедура и за обществените поръчки

Еврокомисията откри срещу България процедура за нарушение в сферата на обществените поръчки и концесиите. Също така ЕК предупреди страната ни, че ще заведе дело в съда на ЕС, ако за 2 месеца не даде гаранции, че изпълнява европейските правила за борба с киберпрестъпленията.

Според ЕК българските власти са закъснели с прилагането на новото европейско законодателство, свързано с обществените поръчки и концесиите. Разпоредбите въвеждат повече прозрачност и изискват задължително процедурите по кандидатстване да се подават по интернет. Освен това те улесняват наддаването от страна на малките и средни фирми при обществени поръчки и повишават конкуренцията, обясняват от Еврокомисията, съобщиха националните медии. .

По друга текуща наказателна процедура България получава последно предупреждение, преди да отиде на съд в Люксембург. Евросъюзът не е получил достатъчни гаранции от обясненията на правителството, че е приложена т.нар. „директива за борба с киберпрестъпността“. Тя инкриминира използването на инструменти, служещи за кибератаки, като например зловреден софтуер и компютърни вируси. Законодателството изисква също от София да укрепи уредбата за обмен на информация при атаки и осигурява обща европейска наказателноправна рамка за тази област. България има 2 месеца, за да отговори на предупреждението.

Европейската комисия настоява България и още 14 държави от ЕС да приложат изцяло в националното си законодателство една или повече от трите нови директиви за обществените поръчки и концесиите. Ето някои от най-характерните нарушения, които бяха констатирани при масишрани проверки това лято. Нарушения при провеждането на обществени поръчки е констатирала Агенцията за държавна финансова инспекция при проверки в Северозападна България през второто тримесечие на годината. Във Враца са извършени проверки на проекта за атракциони до пещерата „Леденика“. Установени са две нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и така нареченият „Индикатор за измама“ по смисъла на Закона за държавната финансова инспекция. Констатирани са вреди за над 600 000 лева, съставени са 6 акта. Акт е връчен и на ВиК Монтана за непроведена обществена поръчка за половин милион лева. 40 акта са съставени на болницата в Лом за 22 нарушения на ЗОП. Заради непубликувана покана за обществена поръчка, Областната дирекция „Земеделие“ във Видин е получила два акта. В Община Димово не е проведена според правилата обществена поръчка за 6 хиляди лева.

И това са само дребните нарушения в провинцията, и то в един от най-бедните региони не само в България, но и в цяла Европа. За големите нарушения от порядъка на милиони, които се извършват от централите в столицата – агенции, министерства и други, се промъкват само спорадични факти в медиите, но иначе върху цялата картина се стеле плътна мъгла и непрозрачност.

 

Стефан ПРОНЧЕВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *