ЕК представя есенната си икономическа прогноза

Европейската комисия ще представи есенната си прогноза за състоянието на икономиката през следващата година.

Икономическите прогнози на Еврокомисията представляват анализи на състоянието на стопанството в отделните страни-членки като измерват ръста на брутния вътрешен продукт, инфлацията и безработицата.

Докладите, които се публикуват 3 пъти годишно, служат като основа на европейския регулатор за различни процедури за икономически надзор.

Например Еврокомисията може да започне процедура и да глоби всяка страна от ЕС, ако правителството надвиши лимита от 3% дефицит в държавния си бюджет или започне да увеличава дълговете на страната над 60 % от БВП. Освен финансова санкция, по-бедните страни рискуват и временно спиране на еврофондовете докато не коригират разходите от хазната си.

За държавите, ползващи общата валута евро, са предвидени и още един вид глоби – ако не успеят да вземат мерки при сериозни макроикономически дисбаланси, които застрашават стабилността на цялата еврозона.

В предишната си пролетна прогноза Комисията прогнозира слаб растеж на българската икономика с 1,3 на сто през 2016г. поради страха на частните инвеститори да поемат рискови кредити след фалита на КТБ. Институцията същевременно смята, че делът на регистрираните безработни у нас ще падне под 10-те процента, но поради тъжна причина – намаляването на работната ръка. Есенната прогноза ще представи по обяд комисарят по икономическите въпроси Пиер Москвиси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *