Елегантно свалиха заплатите на чиновниците

От 1 януари 2011 г. твърдата заплата на чиновниците ще е 75% от сегашната, а останалите 25% ще бъде обвързана с техните постижения. Тези промени гласува кабинетът на днешното си заседание, като одобри нов модел на заплащане на труда на служителите от държавната администрация, съобщи вицепремиерът и финансов министър Дянков, цитиран от БГНЕС.
Новият модел ще важи за почти всички министерства и държавни ведомства, като за целта трябва да се променят 51 нормативни актове. С една година ще бъде удължен срокът за въвеждането му в МВР и Министерството на отбраната, където начинът на заплащане се различава съществено от този в другите ведомства – там има само постоянно заплащане.

Въвеждането на промените е обвързано и с актуализирането на единния класификатор на длъжностите в държавната администрация. Реформата на администрацията предвижда и въвеждането на бонуси за определени професии, които са търсени на пазара на труда.

Допълнителното възнаграждение за прослужено време ще бъде премахнато, като то ще се добави към основаната заплата. Общият размер на заплащането ще се определя на ниво средства за заплати, а не за отделен служител. Размерът на основната месечна заплата в постоянната част ще бъде определян чрез матрична скала с предварително зададени стъпки за съответната длъжност в минимален и максимален размер. Стъпките в диапазона ще се определят на база професионален опит и оценка за изпълнението на съответната длъжност.
Реформата е заимствана от Холандия, Дания и Великобритания.

Дянков коментира, че до този момента най-големият проблем с формирането на заплатите е бил липсата на прозрачност. По негово мнение, най-голяма прозрачност е имало при формирането на възнагражденията на министрите, които се определят с решение на Народното събрание.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *